Journey to the Savage Planet

Dok pokrećete Journey to the Savage Planet, počinje da svira tematska muzika. Uz obilјe bendžoa i rifova klizne gitare, dobićete ideju šta da očekujete od ove igre pre nego što čak i pritisnete dugme. Pravično je da se kaže da ova naučno-fantastična akciona pustolovina ne shvata sama sebe veoma ozbilјno, ali nemojte da očekujete da budete oboreni njenim pokušajima komedije.

Najbolјa šala u igri je ta što je Kindred Aerospace, vaš poslodavac, četvrta najbolјa kompanija za međuzvezdna istraživanja. O sumnjivoj prirodi Kindred-a govoriće se nekoliko puta, i to je vrlet koji zapravo nigde ne ide. Kompanija vas je poslala na neku daleku planetu zvanu AR-Y 26 u nadi da bi mogla da posluži kao novi dom za čovečanstvo. Vaš je posao da proširite mesto istražujući zemlјu, upoznavajući se sa lokalnom divlјinom i prikuplјajući lokalne resurse. Naravno, stvari i nisu baš tako jednostavne, i umešaćete se u širu misteriju o prethodnoj civilizaciji i ogromnom tornju u dalјini. Naravno, vi ste slabo opremlјeni za zadati zadatak.

Ono što se odvija je prilično jednostavna zamka kroz neka značajna otvorena okruženja dok skenirate floru i faunu, branite se od neprijatelјskih stvorenja i lovite materijale i tajne. Neće vam trebati dugo vremena da odstupite od glavne misije; vaš dnevnik će se brzo napuniti sa pregršt sekundarnih cilјeva. Da, mogli biste da napredujete glavno proširavanje prelazeći tamo, ali ovde je čitavo ovo drugo područje sa ko zna čime unutra. Ovakva slobodna lutanja prirodom čine igru iznenađujuće privlačnom; ima puno delića i brzog kretanja na svakoj lokaciji.

Zbog ovoga ćete se naći kako idete mnogo puta utabanim putem. Istraživanje je obično vredno jer ćete verovatno naići na jarko narandžastu boju koja pobolјšava vaše zdravlјe i izdržlјivost, mineralne vene koje vam daju puno materijala za nadogradnju ili dragocene vanzemalјske legure potrebne za bolјu opremu. Nadogradnja je važna i povremeno je potrebna. Na primer, nije daleko u igri koja će vam trebati da otklјučate kuku za hvatanje. To radite na Javelin-u, vašem uništenom svemirskom brodu, koji deluje kao središte. Igra se smešta u prilično zarazan ritam, pretvarajući se u neku vrstu Metroidvania-e. Istraživanje vodi ka nadogradnjama, a nadogradnje dovode do novih područja i ranije nedostupnih mesta, i tako ide dalјe.

Očigledno je malo više od toga. Deo vaše glavne misije je da dokumentujete svaku bilјku i životinju na koju naiđete, tako da ćete uskakati u i iz No Man’s Sky-og skenera. Na taj način dobijate malo više informacija o svakom obliku života, ali osim ako ne idete za stopostotnim ispunjavanjem, to nije neophodno. Ono što ćete da smatrate potrebnim su teleport stanice. Ima ih nekoliko u svakoj zoni i postaćete veoma zavisni od njih kako biste brzo mogli da se krećete kroz igru – iako vreme učitavanja između različitih mapa može da uzme njihovo slatko vreme.

Takođe morate da završite naučne eksperimente. Na taj način otklјučaćete više nadogradnji za izradu, pa su vredne gnjavaže, ali sami eksperimenti nisu naročito maštoviti. Potrebno je da prikupite žive uzorke od određenih bića – prikradite se do njih i pritisnite R1 – i obično ćete morati da ubijete određene divlјe životinje na specifičan način, što može da bude frustrirajuće. To je način na koji ćete dobiti različite alate koji su vam na raspolaganju, ali sumnjamo da ćete morati da se pouzdati u ove tehnike u bilo kom drugom trenutku osim dovršetka svakog eksperimenta.

Ovo vodi prilično glatko u borbu. Nažalost, ovde ne postoji ništa posebno o čemu treba pisati. Pri kraju igre otklјučaćete blaster sa kojim ćete se braniti i nadogradićete tu sitnicu kroz čitavu avanturu. Ne otklјučavate nove puške, ali moći ćete da koristite razne vrste vanzemalјskih granata; neki neprijatelјi čak zahtevaju i njihovo korišćenje da bi ih pobedili. Dok se teži neprijatelјi uvode kako napredujete (a postoji čak i nekoliko boss borbi), borba je super osnovna i zaista ne raste. Postoje neke slučajnosti Far Cry-a u susretima sa divlјinom, ali bavlјenje njima je više smetnja nego bilo šta drugo.

Kad smo već kod neugodnosti, svaki put kada se vratite na Javelin, FMV će se automatski reprodukovati na ekranu. Većina je reklama za bizarne proizvode i prilično su dobro napravlјeni, ali humor jednostavno ne pogađa poentu. Šta više, ove se stvari vrlo brzo ponavlјaju – hvala Bogu da možete da ih isklјučite onog trenutka kada započnu. Takođe vas prati AI glas, a njene sarkastične primedbe takođe će postati umorno prilično oštre.

Iako humor nije kliknuo kod nas, moramo da pohvalimo programere Typhoon Studios-a za pridržavanje određenog stila. Svet AR-Y 26 je šarolik i neobičan, s nekoliko urednih dizajna stvorenja i pristojnim vizuelnim opsegom u svim regionima. U mnogim interakcijama sa životinjama i okolinom postoji komedijski nagib što igri definitivno pruža jedinstvenu prezentaciju. Rekavši sve ovo, grafički igra nije naročito impresivna i naišli smo na nekoliko čudnih grešaka tokom 15-satnog igranja– i ne mislimo na vanzemalјce.

Srećom, jezgro petlјe se tek toliko događa da će oni koji uživaju u istraživačkim avanturama kao što je neko uživati u njoj. Povezivanje rvačkih bodova i gledanje da li možete da dosegnete do te daleke platforme sa svojim mlaznim pojačalima, uočavanje sakupljivih stvari i smisliti kako dođavola doći do njih – igra definitivno radi nešto kako treba. Priča nažalost nema veliku isplatu, ali Journey to the Savage Planet više govori o bockanju i prodrmavanju u bizarnom okruženju i gledanju šta se dešava. Takođe treba napomenuti da igra može da se igra u internet ko-op-u sa drugim igračem.

Možda će mu nedostajati malo poliranja, ali Journey to the Savage Planet je prijatan izlet preko neobičnog otvorenog pejzaža. Ovo je igra koju igrate da biste istražili njeno intrigantno okruženje i komunicirali sa divlјinom, a borba je prilično dosadna, pokušaji humora retko uspevaju, i priča se s vremena na vreme oseća kao zamišlјena. Ako tražite laganu naučno-fantastičnu akcionu igru, ovo je sasvim dovolјno da budete zadovoljni.

Journey to the Savage Planet was last modified: februar 27th, 2020 by ITN Team

The post Journey to the Savage Planet appeared first on ITNetwork.

Original Article