Joby dobio dozvolu za leteće taksiranje

0
56

Budućnost u kojoj ćemo se voziti letećim taksijima za još jedan nam je korak bliža, jer je Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo SAD-a FAA izdala važan certifikat (Part 135) za komercijalnu uporabu letećih taksija tvrtke Joby Aviation.

Part 135 je jedno od tri FAA odobrenja koja su potrebna da Joby koristi svoj revolucionarni putnički dron s električnim vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL) za zračne taksi usluge u gradovima i zajednicama diljem Sjedinjenih Država, uz Type Certificate i Production Certificate.

Prije nego započne s taksi operacijama eVTOL letjelicama, tvrtka će razvoziti ljude malim konvencionalnim zrakoplovima, a u međuvremenu planira izgraditi flotu S4 eVTOL-ova u količinama od 200 do 400 letjelica godišnje, počevši od 2024. godine.

Sljedeća dva koraka certifikacije su teška. Da bi dobio proizvodni certifikat (Production Certificate), Joby će morati pokazati da je njegova cjelokupna proizvodna operacija u skladu sa zrakoplovnim standardima, a za postizanje Type Certificate certifikacije, morat će zadovoljiti FAA da svaka komponenta i sustav u letjelici zadovoljavaju nevjerojatno stroge sigurnosne standarde. Tvrtka vjeruje da će dobiti oba certifikata, kako bi 2024. godine započela era letećih taksija.

Original Article

(Visited 4 times, 1 visits today)