Jest ćemo gumene medvjediće od recikliranih vjetroturbina

0
56

Vjetroelektrane su jedan od obećavajućih sustava za dobivanje električne energije iz obnovljivih izvora, no daleko su od savršenosti, jer se njihove vjetroturbine, posebice lopatice (oštrice) nakon nekog vremena moraju mijenjati, a potom često završavaju u otpadu u prirodi bez neke prenamjene ili isplativih mogućnosti recikliranja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan State smislili su inovativni način rješavanja ovog problema. Razvili su novi oblik materijala za vjetroturbine koji kombinira staklena vlakna s biljnim i sintetičkimpolimerima, koji se odnose na duge lance molekula. Mješavina se naziva kompozitna smola, a njezina je najveća korist u činjenici da se može reciklirati mnogo lakše nego čista stakloplastika.

"Ljepota naše kompozitne smole je u tome što je na kraju ciklusa upotrebe možemo otopiti i to je oslobađa iz bilo koje matrice u kojoj se nalazi tako da se može koristiti iznova i iznova u beskonačnoj petlji", izjavio je John Dorgan, kemijski inženjer s MSU-a, koji će predstaviti rad tima na jesenskom sastanku Američkog kemijskog društva i dodao kako je upravo to cilj kružnog gospodarstva.

U osnovi, nova smola tima može se razdvojiti na sastavne dijelove kada završi svoj posao strukture vjetroturbine. Ono što je najvažnije, to znači da se dijelovi od staklenih vlakana kojima je teško rukovati mogu ukloniti. Zatim se dobiveni materijal može preraditi u nove vjetroturbine, kao i u širok izbor drugih materijala, kao što objašnjava Dorgan u ovom videu.

Na primjer, kad su istraživači potopili smolu u alkalnoj otopini, dobili su akrilnu tvar koja se može koristiti za izradu prozora i stražnjih svjetala automobila. Povećanjem temperature umjesto toga dobivate super-upijajući polimer, koji se često koristi pri izradi pelena.

Ova smola se također može pretvoriti u radne ploče za kućanstvo kada se stopi s raznim mineralima. "Nedavno smo napravili kupaonski umivaonik s kultiviranim kamenom", rekao je Dorgan. A otopljeni materijal također se može kombinirati s plastikom, što dovodi do predmeta poput kućišta za prijenosna računala i električnih alata.

"Izdvojili smo kalijev laktat pogodan za hranu i upotrijebili ga za izradu gumenih medvjedića, koje sam ja pojeo", rekao je Dorgan. "Niste obožavatelj Hariba? Ova se kemikalija također može pretvoriti u sportska pića slična Gatoradeu".

A ako niste previše oduševljeni idejom da jedete gumeni bombon ili pijete voćni napitak napravljen od stare vjetroturbine, Dorgan naglašava da se atom ugljika izveden iz biljke, poput kukuruza ili trave, ne razlikuje od atoma ugljika koji je nastao iz fosilnog goriva. "Sve je to dio globalnog ciklusa ugljika, a mi smo pokazali da možemo ići od biomase do izdržljivih plastičnih materijala i natrag do prehrambenih proizvoda“, dodaje Dorgan.

Priznajte da nikada niste razmišljali o tome da biste jednog dana vjetroturbinu mogli pojesti ili popiti.

Original Article