Jeftini vs skupi zvučnici: hi-fi stručnjaci objašnjavaju razliku

0
42
jeftini-vs-skupi-zvucnici:-hi-fi-strucnjaci-objasnjavaju-razliku

Ljudi vole dobar zvuk, ali iz različitih razloga i do različitih ekstrema. Tu je nadogradnja na soundbar ili dvosistemski kućni bioskop kako biste bolje čuli dijalog na televiziji. A tu je i izgradnja pravog kućnog hi-fi sistema i trošenje hiljada dolara na razne zvučnike, konekcije, izvore i drugu elektroniku.

Kada je reč o zvučnicima za police, postoje opcije koje koštaju nešto više od 100 dolara. I za neke ljude, oni su sasvim u redu povezani na A/V risiver ili kućni gramofon. Za druge, bilo bi izdaja prema zanatu razmatrati bilo koji par ispod 1.000 dolara.

Jeftini vs skupi police zvučnici

Sonus Faber Sonetto II

Prema rečima Skota Orta, direktora audio i akustičkih sistema u Sound Unitedu i profesora na Institutu Peabody univerziteta Džons Hopkins, postoji nekoliko uglova po kojima se vrhunski zvučnici izdvajaju.  Kvalitet zvučnika nije samo tehnički. Postoje i emocionalni faktori koje treba razmotriti.

Prvo je objektivno i naučno: Izvori koje slušate sadrže određenu količinu informacija, kaže Ort. Što su vaši zvučnici bolji, to više informacija mogu da izvuku, manje je grešaka i jasnije dolaze kroz zvuk i više dobijate od toga. Kako se kvalitet zvučnika poboljšava, to više pravde čine visokokvalitetnim snimcima. Bukvalno. Objektivno. Kraj priče.

Ali tu je i ono što Ort naziva emocionalnom stranom zvuka. Zvučnici više vernosti su sposobni da izvuku više informacija, pa je zvuk realističniji i iskustvo slušanja je angažovanije. Drugim rečima, što više čujete, to više osećate emocije.

Naravno, ovo je samo detaljan način da se kaže očigledno: vrhunski zvučnici će zvučati bolje.

Ali kako zvuče bolje? I šta tačno dobijate za svoj novac? Istina je po malo od svega.

Inženjering i dizajn

The quality of a speaker isn’t just technical

Kada prelazite na skuplje zvučnike, ne plaćate samo nivo detalja koji možete čuti, već i nivo inženjeringa koji je uložen u zvučnik, kaže Majkl Greko, bivši viši direktor u odeljenju zvučnika Polk Audio i sada potpredsednik u Victroli.

Bolji kabineti će biti skuplji zbog svoje fizičke prirode. Moraju biti teški, debeli ili imati ojačanja — bilo šta što ih čini krutim tako da ne vibriraju nigde osim gde treba. Kupujete taj nivo promišljenosti i detalja od inženjerskog tima kako bi vam pružili to potopno iskustvo.

Trik je pronaći nešto što nije previše teško, ali ipak ima sva svojstva visoke krutosti i visokog prigušenja kako bi se sprečilo vibriranje panela. Kupujete taj nivo promišljenosti i detalja od inženjerskog tima kako bi vam pružili to potopno iskustvo, kaže Greko.

Veličina je bitna

KEF LSX

Veličina je takođe veliki faktor. Prema Greku, drajver od 6 inča u maloj kutiji može zvučati glasno, ali neće ići jako nisko u frekvenciji. Drajver od 5,25 inča u istoj veličini kutije možda neće zvučati toliko glasno, ali će ići nisko u frekvenciji.

Drugim rečima, postoji neka vrsta razmene između glasnoće i dubine. To je deo onoga što plaćate kod nekih zvučnika. Plaćate za veću kutiju kako biste dobili više basa. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto su vrhunski bookshelf zvučnici takođe veći. U laičkim terminima, veće nije nužno bolje — ali deblje obično jeste.

Napraviti veći zvučnik nije tako jednostavno kao samo povećati mali. Što je zvučnik veći — konkretno, kabinet zvučnika — to je teže sprečiti vibriranje panela. Mala kutija ima manje problema nego veća, ali sve je u unutrašnjim ojačanjima koja radimo kako bismo sprečili da veći kabineti vibriraju tako, kaže Orth.

Dugovečnost i vrednost

Polk Audio Legend L100

Naravno, zvučnici su samo jedna karika u lancu odličnog audio sistema, i morate imati odgovarajuću opremu da ih pravilno napajate. Ne možete jednostavno integrisati vrhunske zvučnike u vaš trenutni sistem i očekivati da zvuče najbolje. Ipak, zvučnici ostaju osnova. Savjet koji uvek dajem ljudima je da prvo kupe zvučnike i potroše koliko god mogu da priušte, kaže Greko. Zatim kupite elektroniku.

Elektronika će se menjati tokom vremena, dok zvučnici imaju tendenciju da traju, što ih čini odličnom osnovom koja će se isplatiti kako budete nadograđivali ostatak vašeg sistema.

Što se tiče toga koliko treba potrošiti na zvučnike u odnosu na drugu elektroniku u vašem sistemu, Greko kaže da to treba biti ravnomerno 50/50 ili možda 60/40 u korist zvučnika.

Mislim da nećete zažaliti ako potrošite malo više na zvučnike, kaže on. Na kraju krajeva, to je ono što čujete. To su zvučnici.

Read More