Japanci pripremaju medalje za OI od e-otpada

Odbačeni elektronički uređaji poput tableta i pametnih telefona sadrže male količine plemenitih i rijetkih metala poput platine, zlata, srebra, litija i paladija, a Japan je to odlučio iskoristiti kao domaćin Olimpijskih igara sljedeće godine.

Projekt prikupljanja sirovina iz starih uređaja i kućanskih aparata za izradu olimpijskih medalja Japanci su započeli u travnju 2017., a do 31. ožujka očekuju prikupiti željenih 48 tisuća tona e-otpada. Traženih 2,700 kilograma bronce prikupljeno je još u lipnju prošle godine, a prikupljeno je 28,4 od 30,3 kilograma zlata te 3,500 od 4,100 kg srebra. Solucija s recikliranjem Japance bi trebala manje koštati od kupovanja sirovina.

Zanimljivo je kako se za izradu zlatnih medalja koristi pretežito sterling srebro, dok se za izradu brončanih medalja koristi bakar.

Na OI u Riju 2016. izrađeno je preko 900 medalja ukupne težine pola tone. Međunarodni olimpijski odbor nalaže da zlatne medalje sadržavaju barem šest grama i 92,5 posto srebra. Uz to, Odbor će predstaviti dizajn medalja tijekom ljeta ove godine.

Original Article