Japan ukida flopi diskove za podnošenje određenih zvaničnih dokumenata

0
46
japan-ukida-flopi-diskove-za-podnosenje-odredjenih-zvanicnih-dokumenata

Japan polako ali sigurno modernizuje svoje birokratske procedure.

PCPress.rs Image

Vreme je za promene

Japan je inovativna zemlja koja prednjači na mnogim tehnološkim sektorima. Međutim, procedure u birokratiji se često kreću neverovatno sporo. Toliko da vlada i dalje zahteva od kompanija da pruže informacije na flopi diskovima i CD-ROM-u kada podnose određene zvanične dokumente.

Međutim, sada je vreme za promene. Još 2022. godine, ministar za digitalne poslove Taro Kono pozvao je različite grane vlade da prestanu da zahtevaju od preduzeća da dostavljaju informacije na zastarelim oblicima fizičkih medija.

Ministarstvo za ekonomiju, trgovinu i industriju (METI) jedno je od prvih koje prelazi na novi sistem. “Prema važećem zakonu, mnogo je odredbi koje propisuju upotrebu određenih elemenata za prenos podataka, poput flopi diskova, u vezi sa metodama podnošenja zahteva i obaveštenja”, naveo je METI prošle nedelje.

Nakon ove kalendarske godine, METI više neće zahtevati od preduzeća da podnose podatke na flopi diskovima. Isto važi i za CD-ROM kada je reč o nedefinisanom broju procedura. Međutim, i dalje postoji značajan put pre nego što preduzeća potpuno prestanu koristiti CD-ROM, flopi diskove za određene formalnosti.

Sony je prestao sa prodajom flopi diskova 2011. godine

Osoblje u ministarstvu identifikovalo je oko 1.900 protokola u nekoliko vlada koje i dalje zahtevaju korišćenje flopi diskova, CD-ROM-a čak i MiniDisc-ova. Korišćenje fizičkih medija obavezno je čak i za ključne industrije poput dobavljača javnih usluga, rudarskih operacija i proizvođača aviona i oružja.

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto postoji napor da prestanu da se koriste flopi diskovi. Jedan od glavnih faktora je taj što flopi diskovi mogu biti teški za nabavku. Sony, poslednji glavni proizvođač, prestao je sa njihovom prodajom 2011. godine. Drugi razlog je taj što se neki tipovi podataka jednostavno ne uklapaju na flopi disk. Jedna fotografija može lako premašiti kapacitet skladištenja od 1,4 MB ovog formata.

Postoje i neke druge industrije koje još uvek zavise od flopi diskova. Neki stariji avioni ih još uvek koriste za avioniku, kao i neki zastareli medicinski uređaji. Američka vlada je sve do 2019. godine koristila flopi diskove za koordinaciju lansiranja nuklearnih oružja.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.