James Webb teleskop ne menja ime

0
49

James Webb teleskop je trenutno najmoćniji na svetu, ali se naziv ne dopada svima. Nevolja je u tome što nosi ime čoveka koji je ostao upamćen po nekim neprihvatljivim stavovima.

PCPress.rs Image
James Webb Space Telescope (JWST) is to many astronomers the space observatory of the next decade.

Da podsetimo: James Webb teleskop je lansiran 25. Decembra 2021. godine, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je ipak bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga došao put kroz svemir, te akcije rasklapanja „suncobrana“ i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. Operacija se od početka sprovodila pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir.

Već je u martu poslao prve snimke, a tom prilikom uslikana zvezda HD84406 se nalazi na oko 260 svetlosnih godina od naše planete. Sada ima i važno mesto u zemaljskoj istoriji – poslužila je za testiranje instrumenata u okviru teleskopa koji je koštao 10 milijardi dolara. Na prvom snimku smo mogli da vidimo 18 različitih svetlosnih tačaka koje su snimljene uz pomoć različitih ogledala, a kasnije je taj snimak postao jedinstven – zvezda iz sazvežđa Veliki medved je danas kristalno jasna.

NASA je nakon brojnih zahteva pristala da sprovede detaljnu istragu o ulozi koju je Webb imao u lošem tretiranju zaposlenih čiji mu se identitet nije dopadao, te homofobičnih stavova koji su u to vreme bili prihvatljivi. Nedavno je proces okončan, a iz agencije su objavili da teleskop zadržava ime, jer je čitav taj period mračni deo američke i svetske istorije, te za loš tretman onih koji su se razlikovali nije kriv samo jedan čovek.

Istraživani su slučajevi od pre 60 godina, a dokaza je bilo malo budući da se o tim problemima tada nije govorilo. Pojedinci/ke se često priklanjaju većini, te veruju da u njihovim postupcima nema ničeg lošeg. Možda je na kraju krivo celo društvo, ali mnogi smatraju da je razočaravajuće to što će teleskop zadržati ime čoveka koji u svojoj biografiji ima ovakve mrlje.

Izvor: space.com

The post James Webb teleskop ne menja ime first appeared on PC Press.Original Article