James Webb prvi puta detektirao CO2 na egzoplanetu

0
24

NASA-in svemirski teleskop James Web (JWST) po prvi je puta jasno detektirao ugljični dioksid u atmosferi jednog egzoplaneta. Ovo otkriće predstavlja veliki iskorak u istraživanjima udaljenih planeta koja bi u budućnosti mogla pomoći u otkrivanju vanzemaljskog života, što je jedna od glavnih zadaća JWST-a koji je to u stanju postići korištenjem takozvane transmisijske spektroskopije.

To funkcionira tako što će svaki element apsorbirati i emitirati različite valne duljine (ili boje) svjetlosti u različitim stupnjevima, što će rezultirati jedinstvenim "otiskom prsta".

Webb može uočiti te otiske prstiju u atmosferi egzoplaneta dok prolaze ispred svoje zvijezde domaćina, i to s daleko većom preciznošću od prethodnih teleskopa. Webb je prvi put pokazao ovaj proces u inicijalnoj objavi podataka u srpnju, kada je otkrio trag vode u atmosferi planeta WASP-96b.

Sada je Webb po prvi put napravio ključnu detekciju ugljičnog dioksida u atmosferi. Planet koji se proučava je WASP-39b, plinoviti div udaljen oko 700 svjetlosnih godina od nas, koji kruži oko svoje zvijezde vrlo blizu, obilazeći je jednom svaka četiri dana. Iako ima masu Saturna, veći je od Jupitera, zahvaljujući ekstremno visokim temperaturama od oko 900 °C koje uzrokuju širenje njegove atmosfere.

Sve ove karakteristike zajedno čine WASP-39b savršenim kandidatom za proučavanje spektra atmosfere egzoplaneta. Koristeći Webbov Near-Infrared Spektrograf (NIRSpec), tim je otkrio jasnu izbočinu u spektru između valnih duljina od 4,1 i 4,6 mikrona, raspona koji odgovara ugljičnom dioksidu.

Ova nova Webbova promatranja bilježe najmanje razlike u svjetlini boja između 3 i 5,5 mikrona ikada izmjerene za egzoplanet. Ovaj raspon spektra ne uključuje samo ugljični dioksid, već i vodu i metan, što bi sve moglo ukazati na vjerojatnost sposobnosti planeta da podržava život. Iako WASP-39b vjerojatno neće biti utočište za život, budući da je plinoviti div, nadamo se da bi Webb svoje oko mogao baciti na stjenovite svjetove nalik Zemlji, kao što je obližnji sustav TRAPPIST-1.

"Detektiranje tako jasnog signala ugljičnog dioksida na WASP-39b predstavlja dobar znak za detekciju atmosfere na manjim planetima zemaljske veličine", rekla je Natalie Batalha, vodeća znanstvenica u timu.

Original Article