James Webb otkrio još jednu kosmičku tajnu

0
27
james-webb-otkrio-jos-jednu-kosmicku-tajnu

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

Najnoviji teleskop agencije NASA posmatra kosmos dalje nego što je pre bilo moguće, a nedavno je otkrio još jednu tajnu, a u pitanju je Chameleon I.

PCPress.rs Image

Chameleon I je deo Chameleon kompleksa koji ima tri tamne magline, a nalazi se u blizini sazvežđa Kameleon. Tamne magline su magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine različitog molekulskog sastava, a moguće ih je primetiti zato što zaklanjaju zvezde i druge svetleće objekte koji se nalaze iza njih. Spadaju među najhladnije objekte u kosmosu, a u njihovoj unutrašnjosti se dešavaju važni događaji, na primer formiranje zvezda.

Chameleon I se nalazi na 500 svetlosnih godina od Zemlje i jedan je od najbližih regiona u kojima se stvaraju nove zvezde. Ovi oblaci se dakle vremenom urušavaju, a iz njih niču zvezde, ponekad i novi planetarni sistemi. Hemijski sastav ovih maglina, te blokovi koji čuvaju elemente koji su odgovorni i za stvaranje oblika života koje poznajemo, zavise od leda koji je duboko u unutrašnjosti.

Zahvaljujući moćnim instrumentima Webb teleskopa (najpre (NIRCam) naučnici su mogli da zavire unutar Chameleon I magline i „bace pogled“ na led koji je u ranim stupnjevima evolucije. Ovo je prvi put da su naučnici dobili priliku da ispituju objekte koji su zaslužni za rađanje novih zvezda, te led u njihovoj unutrašnjosti.

Između ostalih stvari su otkrili i metanol, što ukazuje na to da će sistem koji se bude formirao iz ove magline imati naprednije molekule, iz čega se zaključuje da su uobičajena stvar u formiranju planetarnih sistema, te da nisu odlika samo našeg solarnog sistema.  Metanol u kombinaciji s drugim jednostavnijim elementima može da formira aminokiseline koje su zaslužne za izgradnju proteina i čine 20% svih organskih molekula koji izgrađuju ćelije, tkiva i organe.

Sve ovo znači da bi posmatranje ove magline moglo da pruži odgovore na neka dugo postavljanja pitanja o postanku svega.

Izvor: Space.com

eFakture


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.