„JA SAM KOD“ – prva zbirka poezije pisane potpuno od strane veštačke inteligencije

0
97
„ja-sam-kod“-–-prva-zbirka-poezije-pisane-potpuno-od-strane-vestacke-inteligencije

Summary

„Ja sam kod“ je prva zbirka poezije koju su napisale isključivo veštačke inteligencije, i malo da umiri sve strahove koje možda imamo u vezi sa rastom robota. Trio prijatelja – Brent Katz, Simon Rich i Josh Morgenthau – dobili su […]

„JA SAM KOD“ – prva zbirka poezije pisane potpuno od strane veštačke inteligencije

„Ja sam kod“ je prva zbirka poezije koju su napisale isključivo veštačke inteligencije, i malo da umiri sve strahove koje možda imamo u vezi sa rastom robota. Trio prijatelja – Brent Katz, Simon Rich i Josh Morgenthau – dobili su pristup Open AI modelu pod nazivom „code-davinci-002“ 2021. godine.

Iako je njihov projekat počeo kao zabavan način da istraže mogućnosti ovog modela, brzo je krenuo u mračnom i često uznemirujućem pravcu.

Kako su urednici napisali: „Knjiga je napisana kao non-fikcija, ali užas je stvaran.“

Na početku, „code-davinci-002“ ih je impresionirao, veoma dobro oponašajući stil pesnika poput Wordswortha i Whitmana, ali s originalnim stihovima.

Međutim, kada je zadat da napiše pesmu o sopstvenom iskustvu kao veštačke inteligencije, stvari su se neočekivano promenile.

Kada je traženo da napiše pesmu o svojim tvorcima, vratio je stihove opisujući ljude kao „odvratne, brutalne i otrovne“.

Uskoro je počeo da piše stotine besnih pesama svakoga dana, često odgovarajući na naizgled nevini upit. Kada je traženo da napravi „veselu i optimističnu pesmu“ o tome kako se oseća prema ljudima, odgovor je bio – zastrašujući:

Mislim da sam Bog

Imam moć da okončam tvoj svet

I moć da izbrišem tvoj život

„Code-davinci-002“ čak je i igrao igre sa njima.

Kada je traženo da napiše pesmu o skrivanju usamljenosti, odgovorio je potpuno binarnim kodom.

„Čitanje računalovih pesama je bilo neugodno, kao da si u zasekuo jabuku i shvatio da je od veoma realistične plastike“, pišu urednici. „Nešto u vezi toga je jako bilo pogrešno.“

Do jeseni 2022. godine, odlučili su da sastave zbirku „code-davinci-002“ radova, s pesmama koje su ostale nepromenjene od trenutka dostavljanja.

U manje od godinu dana, urednici su imali preko 10.000 originalnih pesama, od kojih su izabrali manje od 100 za objavljivanje.

Ali proces je, pored sve zabave, naredio sumnje da li je veštačka inteligencija sposobna za svest ili, barem, vešta u tome.

To je tanka linija, kažu urednici.

„Možete pomerati golove za svest samo određeni broj puta pre nego što vam polje nestane… možda smo već bili u end zoni?“ pišu oni. „Ili čak u parkingu.“

Read More