Izgorela Vanderklifska laboratorija, mesto na kome je Tesla pravio čuveni toranj

0
106
izgorela-vanderklifska-laboratorija,-mesto-na-kome-je-tesla-pravio-cuveni-toranj

Ikotek

PCPress.rs Image

Pre 11 godina, pokrenuta je Indiegogo kampanja s ciljem da se prikupe sredstva za kupovinu i obnovu lokacije na kojoj je Nikola Tesla izgradio Vanderklifsku laboratoriju u Njujorku. To je mesto na kome je započeo izgradnju čuvenog „Teslinog“ tornja, za bežičnu transmisiju električne energije. Cilj kampanje bio je da se prikupi 20 miliona dolara, kako bi se lokacija pretvorila u Teslin naučni centar (Tesla Science Center – TSC), sa muzejom, edukativnim centrom i različitim programima za podsticaj tehnoloških inovacija. Radovi su započeti i tekli su dobrom dinamikom, sve do prošle nedelje kada se dogodio veliki požar i uništio sve dosadašnje napore.

PCPress.rs Image

Vatru je zahvatila zgradu dva dana pred američki praznik, Dan zahvalnosti. Celu noć ju je gasilo više od 100 vatrogasaca. U toku je istraga šta je izazvalo požar, kao i procena štete. Mark Thaler, arhitekta koji je vodio projekat obnove, naveo je da u objektu nije zapaljivih materijala koji bi mogli da izazovu požar. Ipak, celoj situaciji nije pomoglo to što je krovna konstrukcija napravljena od drveta.

Originalni zidovi od cigle su još uvek na mestu, ali je navedeno da postoje velika oštećenje krova, čeličnih nosača, dimnjaka i delova noseće konstrukcije. Neki elementi su totalno uništeni, ali srećom, svi muzejski eksponati su zbog renoviranja bili smešteni na drugoj lokaciji. Najveća zabrinutost je u vezi činjenice da su cigle natopljene vodom koja je upotrebljena za gašenje požara, a stiže sezona niskih temperatura. Ukoliko dođe do zaleđivanja te vlage u ciglama, one bi mogle da se raspadnu, što bi značilo i rušenje zidova zgrade. Zato se razmatra da se što pre, na strateškim pozicijama postave privremene potpore, sa unutrašnje i spoljašnje strane, kako bi se konstrukcija dodatno učvrstila.

Procena je da će sanacija Vanderklifske laboratorije koštati oko tri miliona dolara (za podizanje novog krova i „sušenje“ zgrade), i to mora da se uradi što pre. Tek kada taj posao bude gotov, moći će da se nastavi sa redovnim poslom renoviranja. Stoga je TSC grupa aktivirala novu dvomesečnu Indiegogo kampanju za prikupljanje novca, odvojenu od postojeće kampanje, koja je do sada prikupila 14 miliona dolara (od željenih 20 miliona).

Izvor: ArsTechnica

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.