ISS: Procurio svemirski WC

Ako ste kojim slučajem gledali epizodu Teorije velikog praska u kojoj Howard dolazi na ISS popraviti WC, možda vam se ideja činila bizarna, no posadi Međunarodne svemirske postaje bi sada dobro došao jedan vodoinstalater.

Prema izvještaju NASA-e, prošli tjedan se pokvario WC na ISS-u vrijedan oko 19 milijuna dolara, što je uzrokovalo isticanje oko 10 litara "vode", koju su astronauti mukotrpno skupljali ručnicima, dok su istovremeno pokušavali otkloniti kvar.

Korištenje WC-a na ISS-u zahtijeva posebnu obuku, jer je vrlo teško obaviti nuždu sjedenjem na sjedalu veličine CD-a s rupom, ili obavljati malu nuždu u žutu cijev, kao što objašnjava astronautkinja Samantha Cristoforetti u ovom videu.

Prikupljene fekalije se potom zapečate u posebne kontejnere koje teretna letjelica nosi sa sobom prema Zemlji, gdje izgore u srazu s atmosferom, dok se između 80 i 85 posto mokraće reciklira i prerađuje u pitku vodu.

Astronauti na ISS-u će se do daljnjega morati snaći s pokrpanim WC-om i nadati se da ih fekalije neće preplaviti do 2020. godine kada bi na postaju trebao stići novi WC.

Original Article