Islandski redatelj o maksimalnom rezanju budžeta

Dugometražni filmovi na Islandu nerijetko premašuju budžete od dva milijuna eura, no redatelj u usponu i s tri dugometražna filma iza sebe Hafsteinn Gunnar Sigurđsson smatra kako je to, više-manje, bačen novac.

Program Industrije Zagreb Film Festivala ugostio je islandskog redatelja Hafsteinn Gunnar Sigurđssona, a s pedesetak zainteresiranih posjetitelja podijelio je svoje mišljenje o mikrobudžetu te prilikama i neprilikama koje baratenje malim budžetom donosi.

„Svoj prvi dugometražni film Either Way snimio sam u razdoblju ekonomske krize. To je, zapravo, najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi. Naime, s minimalnim budžetom imate vrlo limitirane mogućnosti, ali postanete dosjetljiviji i snalažljiviji. Film je prožet dugačkim kadrovima jer jednostavno nemate vremena pokušavati mnogo puta snimati kratke kadrove. To je postala moja osobna preferenca, a zanimljivo je kako glumci s kojima sam radio kažu kako se pri glumi u dugim kadrovima i s manje pokušaja mogu lakše „ubaciti“ u ulogu. Uz dva kvalitetna glumca kao što su Guđjonsson i Gunnarsson i lijep krajolik dodatni rekviziti su, jednostavno, višak“, rekao je Sigurđsson.

Upravo po spomenutom filmu snimljen je i američki remake Prince Avalanche redatelja Davida Gordona Greena. Na pitanje o načinu na koji gleda remake svog filma našalio se kako je to čudno kao kad vidiš bivšu curu s novim dečkom.

„Kada radite s određenim limitom, morate taj limit preokrenuti u svoju korist. Primjerice, još jedna pozitivna strana malog budžeta spojenog s prekrasnim krajolikom jest glumačka povezanost s prostorom, tj. mjestom snimanja“, dodao je.

Prikazavši nekoliko minuta svog prošlogodišnjeg filma Under the Tree naglasio je važnost kvalitetne komunikacije cjelokupne filmske ekipe, ali i ljepotu individualnosti. „U posljednjem smo filmu imali mješavinu profesionalnih i amaterskih glumaca. Zapravo, dio glumačke ekipe bili su poznati stand-up komičari koji su se po prvi puta okušali u filmskoj glumi. Iako zvuči kao suludi eksperiment, ispalo je odlično“, zaključio je Sigurđsson.

Original Article