Isključite ove dosadne postavke operativnog sistema Windows 10

0
127

Microsoftov Windows 11 će se pojaviti na svim kompatibilnim računarima do sredine 2022.

PCPress.rs Image

Optimizujte podešavanja kako bi vaš računar radio bolje

Ali sve dok koristite Windows 10, vredi optimizovati podešavanja kako biste bili sigurni da vaš računar radi najbolje što može. Postoje neka podešavanja operativnog sistema Windows 10 koja možete potpuno da onemogućite – poput onih koja usporavaju vaš uređaj, prikazuju vam gomilu obaveštenja i oglasa i prikupljaju više vaših informacija nego što bi vam možda odgovaralo.

File-sharing ažuriranja

Funkcija koju je dodao Windows 10 je optimizovani sistem isporuke ažuriranja koji vam omogućava preuzimanje ažuriranja sa drugih Windows 10 računara preko Interneta (ne samo sa Microsoft servera). Kvaka je u tome što se vaš računar takođe koristi kao hub za deljenje ažuriranja za druge korisnike operativnog sistema Windows 10. Ova funkcija je podrazumevano uključena, ali možete da je isključite tako što ćete otići na Settings > Update & security > Advanced options > Delivery optimization i isključiti Allow downloads from other PCs.

Prečeste notifikacije

Windows 10 Action Center je zgodno centralno čvorište za sva vaša obaveštenja – aplikacije, podsetnike, nedavno instalirane programe. Ali preopterećenje obaveštenjima je definitivno moguće. Da biste imali kontrolu nad obaveštenjima, idite na Settings > System > Notifications & actions. Isključite stvari poput “Get tips, tricks and suggestions when you use Windows”, ili “Show me the Windows welcome experience after updates and occasionally when I sign in to highlight what’s new and suggested”, kao i sva neželjena obaveštenja od pojedinačnih aplikacija.

Oglasi u meniju Start

Microsoft gura svoje Windows Store aplikacije – toliko da možda vidite aplikacije koje nikada niste preuzeli u meniju Start. Ove predložene aplikacije su u osnovi oglasi. Isključite ove dosadne oglase tako što ćete otići na Settings > Personalization > Start > Show suggestions occasionally in Start.

Ciljani oglasi iz aplikacija trećih strana

Microsoft definitivno vodi računa o vašim preferencijama i browsing navikama u operativnom sistemu Windows 10. Čak imate i jedinstveni ID za oglašavanje (vezan za vaš Microsoft nalog), koji kompanija koristi da vam prikazuje ciljane oglase. Međutim, Microsoft takođe deli ovaj profil ID za oglašavanje sa aplikacijama nezavisnih proizvođača iz Windows prodavnice, osim ako ne isključite deljenje. Isključite ovu opciju tako što ćete otići na Settings > Privacy > General > Let apps use advertising ID to make ads more interesting to you based on your app activity (isključivanjem ovoga ćete resetovati vaš ID).

PCPress.rs Image

Cortana ‘upoznavanje’

Cortana, vaš prilagodljivi lični asistent u operativnom sistemu Windows 10, postaje prilično lična sa informacijama koje prikuplja o vama, kao što su obrasci govora i rukopisa i istorija kucanja. Možete da sprečite Cortanu da vas „upoznaje“ i da obrišete te informacije sa svog uređaja tako što ćete otići u Settings > Privacy > Inking & typing i isključiti opciju.

Aplikacije koje rade u pozadini

U operativnom sistemu Windows 10, podrazumevano, mnoge aplikacije rade u pozadini – što znači, čak i ako ih nemate otvorene. Ove aplikacije mogu da primaju informacije, šalju obaveštenja, preuzimaju i instaliraju ažuriranja i na drugi način troše vaš propusni opseg i bateriju. Ako koristite mobilni uređaj i/ili vezu sa ograničenjem, možda ćete želeti da isključite ovu funkciju. Da biste to uradili, idite na Settings > Privacy > Background apps i ili isključite Let apps run in the background ili isključite svaku aplikaciju pojedinačno.

Sva sinhronizacija

Windows 10 je fokusiran na sinhronizaciju. Sve – sistemska podešavanja, teme, lozinke, istorija pretrage – se podrazumevano sinhronizuje na svim uređajima na kojima ste prijavljeni. Ali ne želimo svi od nas da se naša istorija pretrage sinhronizuje između naših telefona i računara, pa evo kako da isključite sinhronizaciju. Idite na Podešavanja > Nalozi > Sinhronizujte podešavanja. Možete isključiti sinhronizaciju svih podešavanja ili možete selektivno isključiti određena podešavanja.

Automatsko ažuriranje

Windows 10 automatski preuzima i instalira ažuriranja i ne možete da ih isključite. I ne bi ni trebalo da ih isključite – ažuriran operativni sistem je bezbedan operativni sistem. Ali ako iz nekog razloga želite da sprečite da računar automatski preuzima i instalira ispravke za Windows 10 (možda da biste mogli ručno da preuzmete i instalirate pomenute ispravke prema sopstvenom rasporedu), možete da pauzirate ažuriranja na određeno vreme. Idite na Settings > Updates > Advanced options, i pod Pause updates izaberite datum u narednih 35 dana. Međutim, nećete moći ponovo da pauzirate nakon tog trenutka dok ne ažurirate sistem.

Izvor: Msn

The post Isključite ove dosadne postavke operativnog sistema Windows 10 first appeared on PC Press.Original Article