iPhone prestigao Android na tržištu pametnih telefona u SAD

0
33

Po prvi put do sada, u SAD se koristi više iPhone uređaja nego bilo koji drugi tip pametnog telefona. Prema podacima, kompanije Counterpoint Research, iPhone je u junu prestigao ceo Android ekosistem. Tako je iPhone preuzeo 50 odsto tržišnog udela u SAD.

PCPress.rs Image

Apple sada zauzima najveći udeo na američkom tržištu pametnih telefona

U samim počecima iPhone-a, iOS (tada poznat kao iPhone OS) nikada nije imao ni blizu 50 odsto tržišnog udela. U to vreme, kompanije kao što su Blackberry, Nokia i Motorola su dominirale tržištem. Do 2010. godine, dve godine nakon svog debija, Android je pretekao iOS i postao popularniji. Od tada, Android je dominantna sila na globalnom tržištu pametnih telefona, sa više od 70 odsto tržišnog udela od 2022. godine, prema istraživanju Statcounter-a.

Google verovatno nema o čemu da brine. Na kraju krajeva, iPhone je uvek imao veliku prisutnost u SAD u poređenju sa drugim tržištima. Ipak, nema sumnje da će Google pažljivo razmotriti situaciju.

„Ovo je velika prekretnica koju bismo mogli da vidimo kako se ponavlja u drugim bogatim zemljama širom sveta“, rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja Counterpoint-a.

Do sada, Apple je dominirao na tržištu premium pametnih telefona u drugom kvartalu 2022. godine. iPhone je predstavljao 57 odsto ukupne prodaje i još nema naznaka za usporavanjem rasta.

Izvor: Reuters

The post iPhone prestigao Android na tržištu pametnih telefona u SAD first appeared on PC Press.Original Article