Internet Archive ipak prekršio zakon pozajmljivanjem e-knjiga

0
315
internet-archive-ipak-prekrsio-zakon-pozajmljivanjem-e-knjiga

BIZIT Seminar


PCPress.rs Image

Savezni sudija presudio je protiv Internet Archive u njenom visokoprofilnom predmetu protiv grupe od četiri američka izdavača na čelu sa Hachette Book Group. Sudija je izjavio da je neprofitna organizacija prekršila autorska prava grupe tako što je pozajmila digitalno skenirane kopije njihovih knjiga.

PCPress.rs Image

Internet Archive negira optužbe

Tužba je nastala zbog odluke Internet Archive da pokrene „Nacionalnu biblioteku za hitne slučajeve“ tokom prvih dana pandemije. Program je pokazao da organizacija nudi više od 1,4 miliona besplatnih e-knjiga, uključujući dela zaštićena autorskim pravima, kao odgovor na zatvaranje biblioteka širom sveta zbog mera zaključavanja zbog korona virusa.

Pre marta 2020. godine, Open Library program funkcionisao je u okviru onoga što je poznato kao sistem „kontrolisanog digitalnog pozajmljivanja“, što znači da je često postojala lista čekanja da se pozajmi knjiga iz njene kolekcije. Kada je krenula pandemija, Internet Archive je ukinuo ta ograničenja kako bi ljudima olakšao pristup materijalu za čitanje dok su zatvoreni kod kuće. U junu 2020., Hachette, kao i HarperCollins, Penguin Random House i John Wiley & Sons, tužili su The Internet Archive, optužujući organizaciju da omogućava „namerno masovno kršenje autorskih prava“.

Ulazeći u ovonedeljno suđenje, Internet Archive je tvrdio da je inicijativa zaštićena principom poštene upotrebe, koji dozvoljava nelicencirano korišćenje dela zaštićenih autorskim pravima pod određenim okolnostima. Međutim, sudija je odbacio stav Internet Archive-a, izjavivši da „nema ništa transformativno“ u pozajmljivanju neovlašćenih primeraka knjiga. Internet Archive je saopštio da će se žaliti na odluku.

Izvor: Engadget

eFakture


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.