Interaktivna aplikacija Bebbo dostupna u 11 zemalja

0
171

Prošlo je samo godinu dana od kada su UNICEF u Srbiji i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa Nordeus fondacijom, pokrenuli aplikaciju HaloBeba, interaktivni vodič za roditelje male dece, od rođenja do uzrasta od šest godina. Već 2022. godine, ovaj džepni saputnik kroz roditeljstvo značajno je unapređen – dostupan je na Android i Apple uređajima, interaktivniji je i nudi nove specifične funkcije.

PCPress.rs Image

U međuvremenu, platforma se proširila na 11 novih zemalja, pa je dobila i novo internacionalno ime Bebbo. O karakteristikama ove aplikacije, njenim funkcijama, benefitima i značaju koje donosi roditeljima i starateljima, govorila je Mila Vuković Jovanović, koordinatorka Programa za rani razvoj iz UNICEF-a u Srbiji.

Bebbo je efikasan alat koji pomaže praćenje razvoja deteta na dnevnom nivou i blagovremeno prepoznavanje potencijalnih rizika ili kašnjenja kod dece. Sadržaji su osmišljeni tako da podstiču roditelje u stvaranju boljih prilika za razvoj i najbolji početak života njihovih mališana, a cilj je da njihova iskustva budu ispunjena igrom, interakcijom i zajedništvom. Platforma nudi odgovore za kojima mame i tate najčešće tragaju, kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta i izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta.

Unapređene tehničke komponente

Jedna od važnih tehničkih kompontenti sistema Bebbo aplikacije je Content Management System (CMS) za unos i sinhronizaciju sadržaja koji je razvijan od strane referentnih IT agencija koje je angažovao UNICEF.

„Sadržaji kao i funkcije u samoj aplikaciji plasirani su kreiranjem složenih algoritama za multiplikovano povezivanje unetih podataka kako bi se omogućio što veći nivo interaktivnosti i uzajamne povezanosti sadržaja. Bebbo omogućava sortiranja prema zadatim kriterijumima kao što je uzrast deteta ili pol – što je jedna od najvećih prednosti ove aplikacije“, kaže koordinatorka Programa za rani razvoj, UNICEF-a u Srbiji.

Pored mogućnosti personalizovanja sadržaja, roditelji takođe smatraju da je veoma značajno to što se aplikacija može koristiti i u oflajn režimu. Takođe, ukoliko korisnik platforme zameni telefon, postoji opcija čuvanja podataka tako da su oni dostupni i na novom uređaju. Još jedna od prednosti je činjenica da biblioteka broji preko 1,500 saveta, članaka, video zapisa i da se kontinuirano ažurira, a aplikacija sa kompletnim sadržajem zauzima malo prostora, odnosno do 250 MB memorijskog prostora.

„Platforma nudi i specifične funkcije. Jedna od njih su podsetnici: o zakazanim terminima lekarskih pregleda, o terminu vakcinacije, obavljenim i nastupajućim vakcinama, kašnjenjima u vakcinaciji, redovnijem unosu podataka o težini i visini. Aplikacija je besplatna i mogu paralelno da je koriste oba roditelja. To funkcioniše tako što jedan od njih preuzme aplikaciju i pozove drugog da se priključi, a ovu opciju mogu koristiti i drugi staratelji – bake, deke, tetke i drugi“, kaže Vuković Jovanović.

Proces razvijanja aplikacije

Period razvijanja HaloBeba aplikacije trajao je skoro tri godine. Unapređenje srpskog prototipa trajalo je godinu dana i ono je zaokruženo internacionalizacijom aplikacije pod novim imenom Bebbo.

Unicef: Snaga Interneta

Prema rečima Vuković Jovanović, testiranje je bilo deo procesa u svim fazama (i kod razvoja Alfa i Beta verzija i kasnije kod testiranja pojedinih novih ili unapređenih funkcija). Svaka zemlja je imala uži i širi krug testera. U nacionalni (uži) tim su bili uključeni svi iz HaloBeba tima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i UNICEF-a, dok su se širem timu priključili roditelji saradnici i influenseri.

Razvijanje džepnog savetnika u roditeljstvu nije bilo jednostavan proces i njegovi kreatori su se susretali sa mnogo izazova. Na putu internacionalizacije aplikacije, svakako je najveći izazov bilo plasiranje aplikacije na 19 jezičkih varijanti regiona.

„Prilagoditi sadržaje potrebama roditelja tako da na brz, jednostavan i njima prihvatljiv način dobiju sve relevantne informacije, ali personalizovano, tako da se odnose upravo na njihovo dete, bio je istinski izazov“, izjavila je Vuković Jovanović.

PCPress.rs Image

Važno je reći da svaka zemlja ima slobodu da kroz CMS razvija nove sadržaje i unapređuje postojeće. Ažuriranja će biti redovna, prilagođena korisničkim iskustvima, ali i nalazima nauke. Takođe, zahvaljujući open-source licenci, pojedinci i informatička zajednica mogu dalje da usavršavaju aplikaciju, razvijaju nove funkcionalnosti, poboljšavaju je i predlažu bolja rešenja.

Mreža prijatelja i saradnika ove aplikacije veoma je velika. Regionalna kancelarija UNICEFa za Evropu i Centralnu Aziju i UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd omogućili su razvoj Bebbo platforme prepoznajući značaj prethodne verzije.

UNICEF: Deca i gejming industrija – mogućnosti i izazovi

„U izradi su učestvovali stručnjaci različitih profila, zdravstveni radnici i saradnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i telefonskog savetovališta HaloBeba, Instituta za mentalno zdravlje, Udruženja pedijatara Srbije i drugi“, kaže Vuković Jovanović.

Koordinatorka Programa za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji izjavila je i da potencijal za dalji razvoj aplikacije sigurno postoji, a u kom pravcu će se razvijati zavisi pre svega od zainteresovanosti i potreba roditelja.

„Postoji veliko interesovanje da se dodatno proširi lista zemalja u kojima je zaživela Bebbo aplikacija i jako smo ponosni što je sve krenulo od srpskog prototipa“, zaključila je Vuković Jovanović.

The post Interaktivna aplikacija Bebbo dostupna u 11 zemalja first appeared on PC Press.Original Article