Intel se izvinjava što je od dobavljača zatražio da izbegavaju proizvode iz Sinđanga

0
171

Intel, proizvođač čipova, se izvinjava što je od svojih dobavljača zatražio da ne nabavljaju proizvode ili radnu snagu iz kineske provincije Sinđang.

PCPress.rs Image

Izvinjenje nakon kineske reakcije

Dan nakon što je kineska vlada reagovala na Intelov zahtev upućen dobavljačima, proizvođač čipova se izvinjava. Američka vlada je sa druge strane uvela sankcije kompanijama koji uvoze proizvode proizvedene, prema njihovoj oceni, prinudnim radom u oblasti Sinđanga.

Međutim, nakon što je Intel zatražio da se ne sarađuje sa Sinđangom, našao se na meti ne samo kineske vlade već i kupaca. Stoga je uputio izvinjenje. „Izvinjavamo se zbog nevolja koje smo izazvali našim poštovanim kineskim kupcima, partnerima i javnosti.“

Potez Intela, pokazuje još jednom da je tržište čipova veoma nestabilno, ali i da u velikoj meri zavisi od kineskih kompanija. Da je sve manje čipova i potrebnih sirovina jasno pokazuje Intelovo izvinjenja. Intel bi se držao stava američke vlada da nije zavistan od kineskih kompanija i sirovina koje od njih nabavlja.

Tržište čipova pokazuje u kojoj meri besni političko tehnološki rat ispred nas. Iako američke kompanije neće to da priznaju očito je da se Kina u sve većoj meri izdiže kao onaj ko diktira pravila igre.

Izvor: Republic World

The post Intel se izvinjava što je od dobavljača zatražio da izbegavaju proizvode iz Sinđanga first appeared on PC Press.Original Article