Intel je ugasio svoj kripto čip nakon manje od godinu dana

0
71
intel-je-ugasio-svoj-kripto-cip-nakon-manje-od-godinu-dana

PC Press Studio


PCPress.rs Image

Intel je isporučio svoj prvi čip za rudarenje bitkoina prošlog juna, Blockscale 100 ASIC, ali on je već ugašen – kompanija ga je prekinula manje od godinu dana kasnije, izveštava Tom’s Hardware, ne najavljujući novi čip koji bi ga nasledio.

PCPress.rs Image

Da li to znači da je Intel već završio sa kripto čipovima nakon što je ovu ideju izbacio prošlog februara? Možda: Intel je izbegao pitanje Tomovog hardvera o tome da li će napustiti Bitcoin ASIC posao, rekavši samo: „Nastavljamo da pratimo tržišne prilike.“

Čini se da je Intelov tajming bio… nesrećan. Između vremena kada je Intel najavio čip i trenutka kada je isporučen, bitkoin je pao za više od polovine — sa visokih od preko 47.000 dolara po novčiću na manje od 19.000 dolara za svaki. Uz to, bitkoin se vratio preko 30.000 dolara upravo danas nakon petomesečnog uspona od najnižih vrednosti u novembru.

Ali ponovni bitkoin možda neće biti dovoljan. Živimo u sasvim drugačijoj tehnološkoj industriji nego što smo živeli sredinom 2022: veća kripto zima je poljuljala mnogo vere u tehnologiju blokčejna, veštačka inteligencija je umesto toga postala vruća nova investicija, i čini se da praktično svaka tehnološka kompanija pooštrava svoje kaiševi i otresanje poslovanja manje od jezgra — uključujući Intel.

Intelov izvršni direktor je javno objavio da planira da smanji na iznos od 8–10 milijardi dolara do 2025. Kompanija je izašla iz poslovanja sa unapred izgrađenim serverima tek prošle nedelje i potvrdila da će napustiti posao sa mobilnim modemima — da, ne više 5G ili LTE od Intela — u martu.

Raja Koduri, grafički arhitekta koji je takođe vodio ovu inicijativu za kripto čip, napustio je Intel u martu.

Izvor: TheVerge

eFakture


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.