Intel izdao zakrpe koje bi trebale onemogućiti iskorištavanje Meltdown i Spectre propusta

Zadnjih dana jedna od najaktualnijih vijesti je ona o pronađenim sigurnosnim propustima u Intelovim procesorima. Podsjetimo, propusti omogućavaju hakerima krađu podataka udaljenim putem na računalima koja se temelje na nekom od brojnih Intelovih procesora, a koji su proizvedeni u zadnjih desetak godina.

Microsoft je već izdao potrebne zakrpe za Windowse 10, a iste bi tijekom idućeg tjedna trebale stići i na računala s Windowsima 7 i 8.1. Apple je također djelomično pokrpao macOS, a svoj obol u rješavanju gorućeg problema su dali i Linuksaši.

Svoj dio je odradio i sam Intel, glavni krivac za nastalu situaciju tako što je i sam pripremio, a potom i izdao potrebne zakrpe s kojima je obuhvatio veći broj svojih procesora. Iz Intela navode kako zakrpe čine računala imunim na nedavno otkrivene sigurnosne propuste, Meltdown i Spectre.

Do kraja idućeg tjedna Intel planira zakrpama pokriti više od 90% svojih procesora. a koji su proizvedeni u zadnjih pet godina.

Article source: http://www.bug.hr/sigurnost/intel-izdao-zakrpe-koje-bi-trebale-onemoguciti-iskoristavanje-meltdown-i-spectre-2206