InSight lander i potresi na Marsu

0
117

Skoro su se svi već složili da bi potrese tla na Marsu trebalo zvati „marsotresima“, a InSight lander je nedavno zabeležio najjači otkad se spustio na planetu 2018. godine.

PCPress.rs Image

Nakon što je sletela na Mars, InSight kapsula je instalirala osetljivi seizmometar Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS). Pošto je zabeležio prvi potres u aprilu 2019, SEIS je snimio još nekoliko desetina „marsotresa“, a snimci su dostupni i običnim smrtnicima koji su zainteresovani za ponašanje Crvene planete.

Snimljene vibracije su obrađene tako da ljudsko uho može da ih čuje, a još uvek je nejasno šta je izazvalo prvi zabeleženi potres. Novi događaji su bili bliži onome što su naučnici očekivali da čuju, te su više podsećali na potrese koji su se od ove planete i očekivali. Stručnjaci su prvo morali da protumače kako da vibracije potresa izdvoje od onih koje prave marsovski vetrovi, te kretanje rovera, a u tome uspeli zahvaljujući činjenici da je InSight opremljen osetljivim instrumentima koji su dizajnirani za proučavanje unutrašnjosti planete.

PCPress.rs Image

Mars se od Zemlje razlikuje po tome što nema više tektonskih ploča, ali drugi procesi unutar planete stvaraju unutrašnje vibracije, a pretpostavlja se da se radi o udarima meteora, gravitacionom uticaju Marsovih satelita i vulkanskim aktivnostima. Proučavanje potresa bi naučnicima trebalo da omogući da bolje razumeju unutrašnje procese planete, kao i to da li je kora u čvrstom ili tečnom stanju i koje je debljine.

InSight bi uskoro mogao da se ugasi (primarna misija se završila u decembru 2020, a produžena traje do kraja 2022. godine), budući da se na solarnim panelima već nakupilo prašine. Zbog toga su podaci o najjačem marsotresu do sada još dragoceniji, a ima još vremena za detaljnije informacije o prirodi potresa, te za detektovanje novih.

Izvor: The Verge

The post InSight lander i potresi na Marsu first appeared on PC Press.Original Article