Indiana University razvija autonomne trkačke automobile s podrškom veštačke inteligencije

0
74
indiana-university-razvija-autonomne-trkacke-automobile-s-podrskom-vestacke-inteligencije

Summary

Indiana University (IU) udružuje se sa kompanijom CODE19 Racing, baziranom u Indianapolisu, koja se bavi autonomnim trkama, kako bi razvili automobil vođen veštačkom inteligencijom. Profesor Lantao Liu vodi istraživanje u svom laboratoriji za autonomnost vozila i veštačku inteligenciju. „Članovi Luddy […]

Indiana University razvija autonomne trkačke automobile s podrškom veštačke inteligencije

Indiana University (IU) udružuje se sa kompanijom CODE19 Racing, baziranom u Indianapolisu, koja se bavi autonomnim trkama, kako bi razvili automobil vođen veštačkom inteligencijom.

Profesor Lantao Liu vodi istraživanje u svom laboratoriji za autonomnost vozila i veštačku inteligenciju.

„Članovi Luddy School na IU će biti odgovorni za programiranje i razvoj AI vozača, što podrazumeva da ćemo na kraju morati da ostvarimo potpuno funkcionisanje steka koda“, rekao je Liu.

Kod će simulirati svaki mogući potez koji vozač može napraviti na stazi, kao što su ubrzavanje, usporavanje, menjanje trake ili preticanje drugog automobila.

„AI vozač će donositi odluke koje će zameniti ljudske odluke, tako da će automobil voziti na sličan način kao i ljudski vozači“, rekao je Liu.

Gotov proizvod izgleda isto kao i trkački automobil sa ljudskim vozačem, samo što nema kokpita.

„Želimo da testiramo granice veštačke inteligencije, ali istovremeno želimo da unapredimo istraživanje AI vozača i da doprinesemo edukaciji na IU“, rekao je Liu.

Studenti osnovnih i postdiplomskih studija na IU rade pod nadzorom doktorskih studenata na ovom projektu. Oni su podeljeni u timove, koji su zaduženi za razvoj određenih komponenti automobila.

„Ako posmatramo trke kao uzbuđujući sport, želimo da vidimo da li će AI vozač na kraju dostići nivo ljudskog vozača, pa čak i premašiti tu sposobnost“, rekao je Liu.

Nakon izgradnje automobila, Luddy School će ga trkati protiv drugih automobila sa podrškom veštačke inteligencije, ali i protiv ljudskih vozača širom sveta.

FAQ

  • Šta je autonomni automobil vođen veštačkom inteligencijom?

    Autonomni automobil vođen veštačkom inteligencijom je vozilo koje se samostalno kreće po putevima koristeći algoritme i senzore za donošenje odluka i izvršavanje vožnje, bez potrebe za intervencijom ljudskog vozača.

  • Koji je cilj ovog projekta?

    Cilj ovog projekta je razvoj AI vozača koji će moći da se takmiči na trkama i dostigne ili čak premaši nivo sposobnosti ljudskih vozača. Takođe, projekat ima za cilj napredovanje istraživanja u oblasti veštačke inteligencije na IU.

  • Koje će komponente automobila razvijati studenti na IU?

    Studenti će biti zaduženi za razvoj određenih komponenti automobila. Svaki tim će se fokusirati na specifičan deo automobila i raditi pod nadzorom doktorskih studenata.

Read More