In Nightmare

0
103

In Nightmare je narativno vođena horor avanturistička igra koja kombinuje rešavanje zagonetki sa šunjanjem. Izdata od strane Maximum Games i razvijena od strane Magic Fish Studio, igra prati mladog dečaka koji tone u dubok san da bi se probudio u svetu noćnih mora koji podseća na njegov traumatičan život. Mora da se bori sa njegovim strahovima i očisti njegoba čudovišta ako se nada da će da se probudi.

In Nightmare nije najinventivnija igra narativno, ali donosi zabavnu igru na sto u obliku širokog spektra zagonetki koje će vas zabavlјati kroz većinu nivoa. Šunjaćete se oko neprijatelјa, sakriti se kada je potrebno i rešavati zagonetke da biste krenuli napred. Neke su zagonetke prilično tipične za igre i neće predstavlјati nikakav problem, dok će vas druge naterati da skinete kapu za razmišlјanje. Definitivno postoje oblasti koje će vas malo zbuniti, ali igra vam olakšava prolazak kroz njih uz mnoštvo nagoveštaja u okruženju i dugme koje će vam pokazati kojim putem da krenete ako vam postane previše iritantno. Neke zagonetke ćete morati da rešite pod prinudom, a mnoge će se oslanjati na vaša druga čula, poput sluha. Raznolikost slagalica je osvežavajuća i svaka slagalica divno odražava okruženje.

Proći ćete kroz šest poglavlјa, od kojih svako obuhvata različite strahove i teme. Faze su dobro napravlјene, a svaka slagalica ima smisla za područje. Ali zbog toga što je igra tako jednostavnog izgleda sa aspektom odozgo nadole, lokacije koje ćete istraživati su iznenađujuće lepe i zamršene. I veoma sablasne. Sa mračnim vilama, vodom bez dna, bodlјikavim šumama i ledenim lavirintima, atmosfera nikada ne prestaje da bude vizuelno intrigantna i jeziva.

In nightmare 1Ima mnogo toga za istraživanje izvan glavne staze. I igra vas rado podstiče da sve istražite, sa centralnim čvorištem između faza koje vam omogućava da otklјučate skinove za protagoniste i deponujete sve predmete koje pronađete u svakoj fazi. Istraživanje će vas dovesti do skrivenih puteva, objekata i mesta za nadogradnju aspekata vašeg karaktera, poput izdržlјivosti.

Vašem istraživanju će pomoći vaš duh iz snova, Bitki. Osim zanimlјivih zagonetki, Bitki je još jedan aspekt koji je igru učinio zabavnim iskustvom. Bitki ima višestruku upotrebu, od toga da deluje kao mamac do otkrivanja nevidlјivih puteva i objekata do rada kao radara za neprijatelјe. Ovo poslednje je izuzetno korisno zbog aspekta odozgo nadole. Možete da vidite samo do granica ekrana. Dok jednim džojstikom kontrolišete protagonistu, drugim kontrolišete Bitki-a. Tako da možete da pomerite Bitki ispred sebe da tražite neprijatelјe. Guranje džojstika deluje kao radar, otkrivajući pravac neprijatelјa. To nije najnoviji sistem, ali veoma dobro funkcioniše sa načinom na koji igra postavlјa njen horor.

Sigurno ima nekih prepada, a muzika će vam ubrzati srce. Ali najveći strah je koliko toga ne možete da vidite. Pogled odozgo nadole i ograničen prostor na nekim lokacijama stvaraju gotovo klaustrofobičan osećaj. Ne možete da vidite daleko oko sebe, tako da morate da se oslonite na Bitki i slušne signale da biste shvatili gde su neprijatelјi i kuda idu. Slično, imate izdržlјivost za trčanje, ali nemate traku izdržlјivosti. Umesto toga, moraćete da slušate disanje lika da biste se uverili u njegov nivo izdržlјivosti.

In nightmare 2Iako cenimo ono što su programeri pokušavali da urade, česte sekvence u kojima protagonista gleda tiha priviđenja njegovih traumatskih uspomena iz prošlosti su bile kratke. Ponekad je teško tačno reći šta se dešava, a prelaz između igre i ovih sablasnih uspomena je prilično iznenadan i jednostavno deluje previše grubo. Dodajte i činjenicu da možete da pronađete beleške koje otkrivaju i uspomene, i verovatno bi bilo bolјe da se igra fokusira na jedno ili drugo.

Slično tome, narativ je kratak. Iako svaka igra ne mora da bude duboka, In Nightmare se oseća kao da pokušava da ispriča novu priču i fokusira se na to da protagonista prevaziđe i nauči kako da se suoči sa njegovim strahovima, ali mnoge od tih elemenata je teško spojiti. Postoji mala razlika između onoga što bi sve trebalo da predstavlјa i onoga što bi okruženja i čudovišta trebalo da se direktno odnose na život protagoniste.

Uprkos zbunjujućem narativu, In Nightmare je i dalјe zabavan. Zagonetke su raznovrsne i prijatne za rad. I iako to nije najstrašnija igra koju smo igrali, ima dosta strepnje da se šunjamo oko neprijatelјa i rešavamo zagonetke pod prinudom.

In Nightmare was last modified: 13 maja, 2022 by Zoran Ristic

The post In Nightmare appeared first on ITNetwork.

Original Article