Igrači u ovoj godini troše više na video igre nego u prošloj deceniji

0
171

Pandemija virusa COVID-19 jako je uticala na svet, događaje, a ni gejming industrija nije mogla proći bez posledica, s tim što se u njoj nalazi splet dobrog i lošeg.

Loš uticaj korona virusa na igre leži u raznim odlaganjima zbog promene načina funkcionisanja developera tokom rada od kuće, što se nakon određenih odlaganja sada stabilizovalo, a crnje prognoze nagoveštavaju da će se odlaganja tek odigrati narednih godina, za projekte koji su sada tek u ranim fazama razvoja.

Sa druge strane, imamo znatno povećanje potrošnje od strane igrača kada je u pitanju kupovina igara, hardvera i različitih drugih dodataka koji se tiču užitka u interaktivnoj zabavi. Ove godine, praktično od početka širenja korona virusa, zabeležen je ogromni skok u kupovini u čitavom svetu.

Globalnih podataka za sada nema, a prema izveštaju NPD grupe, mesečna potrošnja na video igre u Sjedinjenim Državama tokom juna dostigla je čak 1,2 milijarde dolara, što je kada se sagleda po mesecima, najveća utrošena suma u protekloj deceniji, odnosno od 2009. godine. Visoka suma dolazi praktično kao direktna posledica korona virusa, pošto je jun relativno slab mesec kada su u pitanju objave novih igara. Juna meseca kao najpopularniji naslov smo imali The Last of Us 2 koji je zabeležio rekord u brzini prodaje kod PS4 ekskluziva.

Sa 1,2 milijarde u junu, ukupna potrošnja u prvoj polovini godine se popela na 6,6 milijarde(u SAD-), 19 procenata više nego za isti period prošle godine. Kada se uzme u obzir da period sa novim i dugo očekivanim igrama tek predstoji, pošto na jesen stižu PS5 i Xbox Series X konzole, kao i prateće ekskluzive, ova godina je na dobrom putu da bude najbolja u čitavoj deceniji.

Ako se nastavi trenutni trend potrošnje, to će se i odigrati. Cyberpunk 2077 je jedna od igara koja će možda imati rekordnu prodaju u prvom mesecu pojavljivanja ove jeseni, pošto je do sada već nekoliko puta uporno odlagana. Sa druge strane, Sony se priprema za povećanu potražnju time što je duplirao proizvodnju Playstation 5 konzola.

JUNE 2020 US NPD THREAD – June 2020 tracked spending across Video Game hardware, software, accessories and game cards totaled $1.2 billion, gaining 26% when compared to a year ago. This is the highest tracked spend for a June month since $1.3 billion was reached in June 2009. pic.twitter.com/VliGtYt4sc

— Mat Piscatella (@MatPiscatella) July 17, 2020

The post Igrači u ovoj godini troše više na video igre nego u prošloj deceniji appeared first on PLAY!.

Original Article