IFA 2022: Veliki ekrani za svjetsko prvenstvo

0
55

Karte su u džepu, koferi su na pola spakirani, spremni smo za posjetu jednom od najvećih svjetskih tehnoloških sajmova na svijetu i najvećem europskom, koji se ove godine napokon održava u punom postpandemijskom live izdanju.

Uoči odlaska na IFA 2022. u Berlin, zanimalo nas je je li tko od velikih igrača već najavio što će prezentirati na sajmu ili još uvijek čuvaju informacije za svoje spektakularne "key konferencije" i raskošne prezentacije za koje su zakupili na tisuće kvadrata izložbenog prostora.

Na žalost, ekipa nije sklona previše toga unaprijed otkrivati pa smo saznali tek ponešto zanimljivosti kojima smo dodali naša očekivanja temeljena na iskustvu i… mašti.

Gotovo smo 100 posto sigurni da će glavni eksponati na sajmu biti televizori velikih dijagonala, obzirom da nam ove godine dolazi zimsko nogometno svjetsko prvenstvo koje ćemo pratiti iz udobnosti svojeg doma jer nam ne pada ići u Katar zbog velikih troškova prijevoza i smještaja, kao i zbog činjenice da je tamo pivo zabranjeno.

Osim nogometnih televizora očekujemo brojne novosti iz svijeta potrošačke elektronike, mobilne tehnologije, računala, što znači da nas čeka obilje novih pametnih telefona, prijenosnika, audio sustava i drugih uređaja s jačim, bržim i boljim procesorima, većom memorijom i novim impresivnim brojkama u megahercima, gigahercima, gigabajtima, terabajtima, možda i petabajtima.

Gotovo svi (ali ne svi) najveći brandovi će iskoristiti IFA-u za svoje prezentacije, a mnoštvo novog hardvera i softvera ćemo imati priliku po prvi puta i sami isprobati, kako bismo znali koji nas trendovi tehnologije očekuju u nastavku ove godine.

Jedan od najvećih izlagača će zasigurno biti Samsung, koji je nakon svojih Unpacked događanja vjerojatno sačuvao ponešto i za IFA-u, što znači da vjerojatno ne možemo očekivati neki novi flagship telefon, ali bismo mogli vidjeti ponešto novih televizora, pametnih kućnih uređaja poput hladnjaka i perilica te drugih IoT proizvoda. Ako nas sreća posluži, Samsung bi nam mogao pokazati i neke nove micro-LED televizore, koji se nalaze u fokusu tvrtke već duže vrijeme.

Ista stvar vrijedi i za LG, koji tehnološke sajmove najviše koristi za prezentacije velikih zaslona, pa tako možemo ponovno očekivati neku ogromnu OLED instalaciju koja će se protezati duž zidova i stropova paviljona na kojem će imati izložbeni prostor.

TCL je također potvrdio svoju nazočnost na sajmu i najavio održavanje "key" konferencije 1. rujna, odnosno dan uoči službenog početka održavanja IFA-e, a za prezentacije je rezervirao više od 2.500 kvadratnih metara izložbenog prostora. Iz tvrtke su najavili predstavljanja novih zaslona, saundbarova i pametne nosive elektronike, zajedno se širokim rasponom uređaja pametnog doma, a prikazat će i neke zanimljive prototipove televizora.

Mada je Huawei i dalje pod udarom američkog "bana", on će također iskoristiti IFA-u za prezentacije svojih novih uređaja, tijekom kojih će nas nastojati uvjeriti da i bez službene podrške za američki softver i servise, njegovi telefoni, laptopi i tableti mogu sve isto kao i uređaji konkurencije, uz lagano zaobilaženje Google Play trgovine. Između ostaloga, Huawei bi na IFA 2022 sajmu trebao predstaviti novi flagship telefon.

Što se odnosi na Huawei, vrijedi i za Honor, nekadašnji Huaweijev brand koji već duže vrijeme posluje samostalno kako bi se odupro američkoj politici. Tvrtka je najavila nove pametne telefone, tablete, slušalice i brojne druge proizvode koje će predstaviti na sajmu u Berlinu.

Na svečanoj sjednici povodom otvorenja ovogodišnjeg sajma ponovno će govoriti predsjednik Qualcomma Cristiano Amon, a njegovo izlaganje vezano uz nove proizvode obuhvatit će novosti vezane uz 5G i novu stvar koju nazivaju "intelligent edge", što god im to značilo.

Qualcomm će predstaviti i nove laptope pogonjene Snapdragon čipsetima, a za očekivati je i da nam pruži uvide u neke futurističke tehnologije koje će nam odškrinuti vrata budućnosti.

Toshiba nas je svojevremeno na IFA-i iznenadila prvim 8K televizorom koji je pokazala prije svih drugih proizvođača, no nije ih pustila u serijsku proizvodnju jer tada za njih nisu postojali sadržaji. Potajno priželjkujemo da na ovogodišnjoj IFA-i ponovno budu prvi u nečemu, mada to zasad još nisu dali naslutiti.

Asus je oduvijek bio jedan od ključnih igrača na IFA-i, pa će se potruditi da i ove godine ne razočara publiku. On će svoju konferenciju održati ranije od svih drugih, 31. kolovoza, kako mu nitko ne bi oteo slavu zvijezde večeri, dakako pod uvjetom da se ljudi pojave čak tri dana uoči službenog otvaranja sajma. Na svojoj web stranici tvrtka je najavila predstavljanje Zenbook 17 Fold OLED prijenosnika, prvog na svijetu sa savitljivim preklopnim OLED zaslonom.

HMD (Nokia), tvrtka koja se specijalizirala za odlične mobilne uređaje srednje klase, na sajmu će predstaviti svoje najnovije pametne telefone iz G i X serija, što znači da od nje ne bismo trebali očekivati ništa spektakularno, već proizvode koji za manje novaca daju najviše, a to je sve više u trendovima ovih dana.

Među velikim igračima na sajmu će nastupiti i Garmin koji će nam predstaviti svoje nove fitness gadgete, pametne sportske satove, biciklistička računala i druge proizvode iz domene sportske i nosive elektronike. Bilo bi super kada bi nam posudio neki dobri tracker za trčanje po sajmu kako bismo znali koliko smo koraka napravili i kojim ritmom nam kuca srce kako bismo bili sigurni da smo preživjeli ovogodišnji IFA 2022. sajam.

Ovo je naše posljednje javljanje uoči odlaska na sajam, a uskoro možete očekivati prve detaljnije i konkretnije izvještaje sa samog „mjesta zločina“.

Original Article