IBM prodaje svoj udeo u Watson Health

0
148

IBM je saopštio da će prodati imovinu zdravstvenih podataka i analitike koja se nalazi u okviru Watson Health-a privatnoj investicijskoj kompaniji Francisco Partners. Kompanija se povlači od svojih ambicija u oblasti zdravstvene zaštite jer se fokusira na izgradnju hibridnih mogućnosti računarstva u cloud-u.

IBM prodaje svoj udeo u Watson Health

IBM ulaže u svoju hibridnu platformu u cloud-u

IBM je osnovao Watson Health kao zasebnu poslovnu jedinicu 2015. godine sa ciljem da koristi podatke kako bi pomogao lekarima, istraživačima i osiguravajućim kućama da reše neke od najvećih problema zdravstvene zaštite. Kompanija je uložila u niz poslova za prikupljanje zdravstvenih podataka. Međutim, Watson Health ostvario je oko milijardu dolara godišnjeg prihoda i nema profita, pa IBM razmišlja o prodaji poslovanja.

Tehnološki prostor u zdravstvu takođe je postao sve konkurentniji. Google je 2019. godine potvrdio partnerstvo sa Ascension-om, jednim od najvećih neprofitnih zdravstvenih sistema u zemlji, za prikupljanje i analizu zdravstvenih podataka pacijenata. Prošlog aprila, Microsoft je potrošio 16 milijardi dolara za kupovinu Nuance za uparivanje sa svojim Microsoft Cloud for Healthcare poslovanjem.

Međutim, IBM ostaje posvećen svojim drugim Watson projektima. Krajem 2020. godine, IBM je objavio da je izdvojio milijardu dolara za ulaganje u dovođenje drugih kompanija na svoju hibridnu platformu u cloud-u. Mesec dana kasnije, IBM je najavio izdvajanje četvrtine kompanije kako bi se fokusirao na cloud. Uslovi ugovora IBM-a sa Francisco Partners nisu objavljeni.

Izvor: CNN

The post IBM prodaje svoj udeo u Watson Health first appeared on PC Press.Original Article