HZZO Liste čekanja – web aplikacija gdje možete pronaći bolnicu u kojoj se manje čeka na pregled

0
228

HZZO već dugo ima aplikaciju “Liste čekanja”, ali vidim da dosta ljudi još uvijek ne zna za nju, a od kako je došao novi dizajn HZZO web stranice, ne mogu više ni naći link na nju na stranici.

Pristupiti aplikaciji možete preko ove poveznice: http://www.hzzo-net.hr/e_listei.htm

Snimio sam kratak video da vam pokažem kako radi (pretplatite se na moj Youtube kanal – besplatno je: https://goo.gl/iMnXte, pratite me i na Facebook-u: https://www.facebook.com/bswireless.brodski.stupnik/):


Korištenje je jednostavno – počnete pisati naziv pregleda (s uputnice) i odaberete od svih ponuđenih, a dolje odaberete županiju (ili ostavite Sve županije).

Zatim odaberete “PROVJERITE” i aplikacija će vam ispisati sve zdravstvene ustanove gdje je dostupan taj pregled (ili postupak), email na koji se možete naručiti (samo email-om pošaljete fotografiju uputnice, povratno će vam poslati potvrdu o terminu), brojeve telefona za informacije te broj dana koliko se čeka na pregled tj. kad je prvi slobodan termin.

Evo primjer za ultrazvuk abdomena za Brodsko-posavsku županiju:

Kao što vidite, u Novoj Gradiški ćete doći na red mjesec dana prije nego u Slavonskom Brodu.

Ako ste se već naručili negdje, a sad bi htjeli u ustanovi gdje se manje čeka, onda prvo morate otkazati tu narudžbu – nazovite ili pošaljite mail pa će vam potvrditi otkazivanje. Onda se možete naručiti u drugoj ustanovi.

Čak postoji i mogućnost naknade troškova prijevoza ako idete na pregled dalje od 50km premda postoji bliža ustanova. Citiram HZZO (https://hzzo.hr/obvezno-osiguranje/naknada-troskova-prijevoza):

3. da u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse, unatoč ugovorenoj zdravstvenoj djelatnosti, osigurana osoba ne može ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu u primjerenom roku s obzirom na svoje zdravstveno stanje,

E sad, što znači “primjereni rok” ne znam, ovako su ga oni definirali:

Pod primjerenim rokom za korištenje zdravstvene zaštite osigurane osobe s obzirom na njezino zdravstveno stanje smatra se rok u kojem je osiguranoj osobi, sukladno njezinim medicinskim indikacijama, nužno pružiti zdravstvenu zaštitu radi zaštite njezinog života i sprječavanja pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja.

Pritom, najdulje medicinski prihvatljivo vrijeme čekanja za zdravstvene postupke u vezi maligne i hematološke bolesti te predtransplantacijske obrade je do četiri tjedna, osim kada se radi o medicinski uvjetovanom terminu.

Ali svakako nazovite pa pitajte.

Original Article