Hybridna veštačka inteligencija: Budućnost računara i pametnih telefona

0
49
hybridna-vestacka-inteligencija:-buducnost-racunara-i-pametnih-telefona

Summary

Budućnost računara i pametnih telefona donosi jednu od najvećih promena – prelazak na hibridnu veštačku inteligenciju. Ova nova tehnologija obećava rešenje za probleme preopterećenosti oblaka i lokalnih servera, kao i poboljšanje korisničkog iskustva. O čemu se tačno radi? Smanjenje troškova […]

Hybridna veštačka inteligencija: Budućnost računara i pametnih telefona

Budućnost računara i pametnih telefona donosi jednu od najvećih promena – prelazak na hibridnu veštačku inteligenciju. Ova nova tehnologija obećava rešenje za probleme preopterećenosti oblaka i lokalnih servera, kao i poboljšanje korisničkog iskustva. O čemu se tačno radi?

Smanjenje troškova i opterećenja servera

Kao što znamo, veliki je problem prelazak na velike jezičke modele (LLM) koji zahtevaju ogromne resurse i stvaraju velike probleme sa kapacitetom. Ovi modeli imaju više od 13 milijardi parametara i zahtevaju ogromnu obradnu snagu. Kada veliki broj korisnika istovremeno koristi ove modele, dolazi do preopterećenja mreže i servera, što dovodi do lošeg performansa i zastoja sistema.

Umesto da koristimo centralizovane resurse za sve zadatke, hibridna veštačka inteligencija omogućava prelazak na lokalizovane AI sisteme koji smanjuju troškove i opterećenje centralizovanih resursa. Ovo donosi veću fleksibilnost i performanse korisnicima, posebno kada nisu povezani sa sistemom ili kada su mreže nedostupne zbog prirodnih ili ljudskih katastrofa.

Pametni telefoni su ključni

Pametni telefoni mogu biti još važniji od laptop računara kada je u pitanju hibridna veštačka inteligencija. Sa razvojem Bluetooth tehnologije i višekanalnom podrškom, očekuje se da će događaji kao što je konferencija na kojoj se trenutno nalazim preći sa prevoda uživo od strane ljudi na AI-prevod. Ovo donosi velike prednosti, kao što je podrška za više jezika i bolje iskustvo prisutnih.

Pomeranjem opterećenja na pametne telefone, smanjuje se ne samo preopterećenje sistema, već i potreba za korišćenjem starih uređaja za reprodukciju zvuka. Digitalna obrada zvuka na pametnim telefonima takođe može bolje rešiti probleme sa sluhom i poboljšati razumevanje govora. Ovo omogućava dvosmerni prevod i olakšava postavljanje pitanja na maternjem jeziku, što poboljšava interakciju i smanjuje mogućnost nesporazuma.

Zaključak

Hibridna veštačka inteligencija donosi revoluciju u svet računara i pametnih telefona. Očekuje se da će ove tehnologije rešiti probleme preopterećenosti mreže i centralizovanih resursa, i unaprediti korisničko iskustvo. Iako postoje određeni bezbednosni izazovi koji se moraju rešiti, očekuje se da će većina korisnika do 2025. godine koristiti nove AI alate koji rade lokalno na njihovim uređajima.

Source: [Enderle Group](https://www.enderlegroup.com/about/)

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je hibridna veštačka inteligencija?

Hibridna veštačka inteligencija kombinuje lokalizovane AI sisteme sa centralizovanim resursima kako bi smanjila opterećenje mreže i pružila bolje korisničko iskustvo. Ova tehnologija rešava probleme preopterećenosti i omogućava veću fleksibilnost i performanse.

Kakva je prednost korišćenja pametnih telefona u hibridnoj veštačkoj inteligenciji?

Pametni telefoni omogućavaju prenos opterećenja sa centralizovanih resursa na lokalne uređaje. Ovo donosi podršku za više jezika, bolje iskustvo prisutnih na događajima i mogućnost dvosmerne komunikacije na maternjem jeziku. Takođe, pametni telefoni pružaju bolju obradu zvuka i kvalitetniji prikaz slika.

Koje su buduće perspektive hibridne veštačke inteligencije?

Očekuje se da će hibridna veštačka inteligencija rešiti probleme preopterećenosti oblaka i lokalnih servera, i omogućiti bolje korisničko iskustvo. Do 2025. godine, većina korisnika će se oslanjati na lokalno pokretane AI alate na svojim uređajima. Međutim, postoji potreba za rešavanjem bezbednosnih izazova koji se javljaju pri korišćenju ovih tehnologija.

Read More