Iskustvo nas je naučilo da svaki vodeći indication tj. flegšip neke kompanije pored sebe uvek ima jedan indication koji je malo napredniji od njega, malo po dimenzijama, malo po hardveru i softveru. Sa druge strane dostupan je i trend sa proizvodnjom slabijeg modela koji za ciljnu grupu ima potrošače koji žele vodeći model, ali nemaju dovoljno budžeta da obezbede sebi jedan. Stoga se pojavljuju manje tj. slabije verzije takvih telefona, a taj trend je zahvatio Huawei još odavno. Na nedavnom testiranju smo imali prilike da vidimo Huawei Mate 10 Lite, a zanimljivo je da nam je došao odmah nakon Mate 10 Pro koji je bio na testiranju takođe.

Telefon je isporučen u minimalističkom pakovanju, vrlo očekivano s obzirom da je taj trend zahvatio ogroman broj kompanija. Kutija je malo dugljasta, bele boje sa logoom kompanije sa gornje strane, oznakom telefona i jednim malim kolor logoom u uglu. Ostatak je prazan, sa zadnje strane su smeštene neke od najistaknutujih tehničkih specifikacija telefona. Sadržaj pakovanja izuzev telefona koji se prvi izvlači iz kutije je sasvim pristojan, ima detalja koje nismo ni očekivali. Tako smo imali prilike da izvučemo USB kabl, slušalice, punjač, papire i alat za otvaranje fioke, a gratis component koji smo dobili jeste silikonska maska što nas je poštedelo traženja takve maske za ovaj model. Ipak treba naglasiti da kineski proizvođači bez obzira na brend umeju često da iznenade isporukom silikonske maske pored telefona.

Huawei Mate 10 Lite

Dizajn pametnih telefona se danas jako malo razlikuje, gotovo je isti kalup prema kome se oni prave. Ipak treba nešto pomenuti i o book kako bi se jasno naglasile te masculine razlike koje razlikuju jedan telefon od drugog, a koji nisu baš vidljivi samo na prvi pogled. U ovom slučaju staklo imamo samo sa prednje strane, a zadnja strana umesto stakla ima metalnu tj. aluminijumsku površinu papa je zbog boljeg prijema signala ugrađeno nekoliko plastičnih linija na okviru telefona. Zadnji deo je blago zaobljen, i gotovo da nema nikakvog prelaza sa zadnje strane na okvir, sve je napravljeno iz jednog dela. Prednju stranu takođe karakteriše 2.5D zakrivljeno staklo. Telefon lepo leži u ruci, materijali su kvalitetni i ostavljaju lep osećaj pogotovo oleofobski premaz sa prednje strane koji olakšava klizanje prsta po ekranu.

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Sa desne strane se nalaze tasteri za podešavanje zvuka i za uključivanje uređaja, sa druge strane je fioka sa dva slota. Unutar fioke idu dve NanoSIM kartice ili kombinacija NanoSIM i MicroSD kartica. Na obe bočne strane se nalaze po dve plastične linije, razlog je bolji prijem signala. Gornja strana je prazna izuzev masculine rupice koja predstavlja sporedni mikrofon sa ulogom snimanja zvuka ili uklanjanja smetnji tokom snimanja ili razgovora. Donja strana sa druge strane je ispunjena do kraja tako se na sredini nalazi USB konektor, ali klasičan MiniUSB, a ne reverzibilni konektor. Tu je mala rupica za mikrofon, nema rešetke kao što je to čest slučaj kod nekih proizvođača. Zvučnik je smešten ispod jedne takve rešetke, dok je prisutan i 3.5mm konektor za slušalice. Sa zadnje strane se nalaze dve plastične linije koje povezuju one na bočnim stranama. Tu je zatim jedan mali LED blic, row sa dve kamere čije su ivice oštre i malo štrče outpost kućišta, a ispod kamera se nalazi senzor otisaka prstiju. Radi odlično i blago je udubljen u kućište što ga čini dosta  udobnim za korišćenje. S obzirom da je ovakav koncept veoma rasprostranjen, nije nam trebalo puno vremena za navikavanje. Što se tiče dimenzija, telefon je veoma krupan i ponekad nezgodan za upravljanje jednom rukom, pogotovo kod lepšeg pola. Dimenzije telefona su 156.2×75.2mm uz debljinu od 7.5mm što u malo meri olakšava korišćenje, dok je uređaj težak oko 164 grama.

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Sa prednje strane dominira veliki ekran od 5.9 inča što je uticalo na veličinu ekrana, ali ne u velikoj meri jer je i kod ovog modela uveden odnos stranica 16:9 odnosno 2:1. Ispod ekrana se iz tog razloga nalazi veoma tanka linija sa logoom kompanije dok se iznad ekrana nalazi glavni zvučnik, senzori i čak dve kamere kao i na poleđini. Tasteri za kontrolu ekrana su smešteni unutar interfejsa telefona. Za izradu ekrana je iskorišćena IPS LCD matrica sa FullHD rezolucijom, no sa nešto drugačijim formatom zbog odnosa stranica papa rezolucija ekrana je 1080×2160 piksela uz gustinu od 409 piksela po kvadratnom inču. Dakle ekran kao ekran ne donosi ništa novo ili nešto što već nismo videli. Slika je dobra, ali ne i iznad proseka. Uglovi gledanja su maksimalni, pozadinsko osvetljenje je veoma jako i drži ekran čitljivim i po suncu, a u podešavanjima telefona je moguća izmena heat boje. Jedini nedostatak jeste odnos stranica koji je relativno svež, pojavio se tek kod Samsunga sa najnovijim S8 modelom papa video snimci još uvek nisu ovome prilagođeni. Postoje softverska rešenja za ovo, ali slika ne prolazi bez gubitaka. Ipak kako je počelo širenje ovog trenda verujemo da će ovi problemi sa novim odnosom stranica vremenom biti rešeni, papa čak i unapređeni.

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Telefon dolazi sa HiSilicon Kirin 659 čipsetom i osmojezgranim procesorom. Procesor je podeljen na dve polovine što je vrlo čest slučaj, papa je tu jača polovina za zahtevnije zadatke i slabija polovina za one slabije zadatke. Ugrađeno je 4GB RAM memorije što je i više nego dovoljno za nesmetan rad i dobar multitasking, dok interna memorija iznosi 64GB. Proširenje memorije je moguće, ali uz žrtvovanje DualSIM opcije što nekim korisnicima teže pada, nekima ne. No interna memorija je svakako dovoljna za veliku količinu sadržaja i aplikacija. Što se rada uređaja tiče, nije bilo problema, sve je bilo brzo i fluidno bez tragova kočenja. Aplikacije se pokreću veoma brzo kao i igre u velikom broju slučajeva i to sa maksimalnim postavkama. Što se softvera tiče, preinstaliran je Android 7.0 Nougat, ali sa vlasničkim EMUI 5.1 interfejsom o kome smo mnogo puta već pričali. Nije bilo naznaka da će biti mogućnost nadogradnje na 8.0 Oreo papa nam samo ostaje da čekamo. Sve u svemu Android ne donosi ništa novo na ovom telefonu. Baterija telefona je neuklonjiva i ima kapacitet od 3340mAh. S obzirom da smo već imali prilike da viđamo kombinaciju ove baterije sa sličnim hardverom i IPS LCD ekranom rezultati koje smo očekivali su jedan ceo dan korišćenja u nekom prosečnom režimu. Tokom testiranja ovo se i obistinilo papa smo u nekom prosečnom korišćenju imali jedan ceo dan. Sa druge strane gledanje video sadržaja je oko 7 sati i 30 minuta dok punjenje baterije ne traje duže od 2 sata.

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite

Huawei ima jaku filozofiju po pitanju kamera, papa im ovaj shred nije baš po strani tokom izrade telefona. Sada imamo dvostruke kamere i sa prednje i sa zadnje strane što nas je prijatno izneadilo. Zadnja kamera ima 16 megapiksela i prati je sekindarni modul od 2 megapiksela koji pomaže u kreiranju slika. Fotografije su kvalitetne, nivo šuma je nizak i ima puno detalja na slikama. Sa druge strane imamo kameru od 13 megapiksela i takođe isti pomoćni modul od 2 megapiksela. Kamere su neukslađene to je jasno bilo tokom testa, ali kvalitet fotografija prednje kamere je takođe veoma kvalitetan kao kod zadnje kamere.

 

Zaključak:

S obzirom da nije ovo prvi telefon koji dolazi sa ovakvim tipom ekrana došli smo do zaključka da telefoni sa odnosom stranica 18:9 ne donose ništa novo, pogotovo ako se pogledaju tehničke karakteristike. Što se tiče Mate 10 Lite modela, nismo imali razloga da budemo nezadovoljni. Kvalitetan i atraktivan telefon sa dobrim hardverom i softverom koji je jeftiniji od recimo Mate 10 Pro koji je takođe bio na testiranju pre ovog modela. Cena uređaja je oko 430€ što je sasvim pristojno rešenje.

 

Specifikacije:

Zvanični sajt proizvođača: https://www.huawei.com

Video pregled:

Article source: https://www.itnetwork.rs/huawei-mate-10-lite/