Huavei razvija sopstveni operativni sistem – HarmoniOS NEKST

0
64
huavei-razvija-sopstveni-operativni-sistem-–-harmonios-nekst

Summary

Kineska tehnološka kompanija Huavei je najavila veliki korak u svojoj strategiji, odlučivši se da se oprosti od Androida i pokrene sopstveni operativni sistem – HarmoniOS NEKST. Ova vest je iznenadila industriju mobilnih telefona i izazvala mnogo interesovanja među korisnicima širom […]

Huavei razvija sopstveni operativni sistem – HarmoniOS NEKST

Kineska tehnološka kompanija Huavei je najavila veliki korak u svojoj strategiji, odlučivši se da se oprosti od Androida i pokrene sopstveni operativni sistem – HarmoniOS NEKST. Ova vest je iznenadila industriju mobilnih telefona i izazvala mnogo interesovanja među korisnicima širom sveta.

Prema rečima Izvršnog direktora Consumer Business Group u Huaveiju, Iu Chengdonga, HarmoniOS NEKST će doneti mnogo prednosti u odnosu na konkurenciju. Jedna od najistaknutijih karakteristika ovog operativnog sistema je brzina rada. Iu Chengdong tvrdi da Harmoni kernel radi tri puta lakše od Androida 14, zahvaljujući novom izvornom mehanizmu. Osim brzine, bezbednost i veštačka inteligencija (AI) su takođe ključni aspekti ovog operativnog sistema.

Huavei je uložio veliki trud u obezbeđivanje bezbednosti HarmoniOS NEKST-a. Trenutno ima tri bezbednosna sertifikata, od kojih je najviši na nivou kernela. Ovo znači da će korisnici biti zaštićeni od potencijalnih pretnji i hackerskih napada.

Još jedna značajna prednost HarmoniOS NEKST-a je veštačka inteligencija. Huavei je već poznat po svojim naprednim tehnologijama veštačke inteligencije i nastoji da unapredi svoje AI mogućnosti u ovom novom operativnom sistemu. Ovo će omogućiti korisnicima da koriste napredne AI funkcionalnosti na svojim pametnim telefonima.

Iako je trenutno u fazi pregleda programera, prva konačna verzija HarmoniOS NEKST-a se očekuje u četvrtom kvartalu 2024. godine. To znači da će budući Huavei pametni telefoni koristiti samo aplikacije koje su kompatibilne sa ovim operativnim sistemom.

Huavei želi da postane nezavisan od spoljnih operativnih sistema i da ponudi svojim korisnicima jedinstveno iskustvo. HarmoniOS NEKST predstavlja veliki korak ka ostvarenju ovog cilja, donoseći brzinu, bezbednost i naprednu veštačku inteligenciju na Huavei pametne telefone. Korisnici širom sveta sa nestrpljenjem očekuju dolazak ovog revolucionarnog operativnog sistema.

Često postavljana pitanja (FAQ) o HarmoniOS NEKST:

1. Šta je HarmoniOS NEKST?

HarmoniOS NEKST je sopstveni operativni sistem koji je razvila kineska tehnološka kompanija Huavei kao zamenu za Android.

2. Koje su prednosti HarmoniOS NEKST-a u odnosu na Android?

HarmoniOS NEKST ima nekoliko prednosti u odnosu na Android, uključujući brži rad, veću bezbednost i naprednu veštačku inteligenciju.

3. Kako brz je HarmoniOS NEKST u poređenju sa Androidom?

Prema Izvršnom direktoru Consumer Business Group u Huaveiju, Harmoni kernel radi tri puta lakše od Androida 14, zahvaljujući novom izvornom mehanizmu.

4. Kako je Huavei obezbedio bezbednost HarmoniOS NEKST-a?

Huavei je uložio veliki trud u obezbeđivanje bezbednosti HarmoniOS NEKST-a, uključujući tri bezbednosna sertifikata, od kojih je najviši na nivou kernela. Ovo osigurava zaštitu korisnika od potencijalnih pretnji i hackerskih napada.

5. Kako se veštačka inteligencija koristi u HarmoniOS NEKST-u?

Huavei je već poznat po svojim naprednim tehnologijama veštačke inteligencije i nastoji da unapredi svoje AI mogućnosti u HarmoniOS NEKST-u. Ovo će omogućiti korisnicima da koriste napredne AI funkcionalnosti na svojim pametnim telefonima.

6. Kada će biti dostupna prva verzija HarmoniOS NEKST-a?

Prva konačna verzija HarmoniOS NEKST-a očekuje se u četvrtom kvartalu 2024. godine.

7. Da li će budući Huavei pametni telefoni podržavati aplikacije koje su namenjene samo za Android?

Ne, budući Huavei pametni telefoni će podržavati samo aplikacije koje su kompatibilne sa HarmoniOS NEKST-om.

8. Zašto Huavei razvija sopstveni operativni sistem umesto da koristi Android?

Huavei želi da postane nezavisan od spoljnih operativnih sistema i da ponudi svojim korisnicima jedinstveno iskustvo. HarmoniOS NEKST predstavlja korak ka ostvarenju tog cilja.

Srodni linkovi:

Huavei (zvanična stranica Huaveija)

Read More