Hrvatskom kruži lažna poruka koja vam krade novac

0
87

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), na svojoj je Facebook stranici objavila upozorenje o novoj internetskoj prijevari koja se plasira putem poveznica u porukama koje u posljednje vrijeme kruže među hrvatskim građanima, a "glume" kao da ih je poslala Hrvatska pošta.

U porukama koje vam mogu doći u mailovima ili porukama na Whatsappu i drugim chat aplikacijama, stoji obavijest o čekanju vaše pošiljke na carini pošte zbog neplaćenih uvoznih troškova od 6,35 kuna, koja će biti isporučena čim obavite uplatu putem poveznice na dnu poruke.

Klikom na poveznicu spojit ćete se na server prevaranata s kojeg vam se može instalirati zloćudni softver poput trojanca i ransomwarea, koji će krasti passworde, zaključati računalo i tražiti otkupninu ili preuzeti upravljanje nad vašim računalom za razne potrebe od rudarenja kriptovaluta do krađe financijskih podataka i uvođenja u mrežu za DDoS napade.

Ako se pitate tko je tako naivan da nasjedne na ovakvu prijevaru, odgovor leži kao i uvijek u "velikim brojevima".

Takva poruka se šalje na tisuće ili stotine tisuća korisnika, a netko među njima sigurno je nešto naručio preko interneta i čeka da mu stigne roba pa će na prvu loptu pomisliti da je to legitimna obavijest i instinktivno kliknuti na link kako bi platio tih 6 kuna i čim prije dobio svoj paket, a kada skuži da nešto nije u redu obično je već prekasno.

Ukratko rečeno, budite jako oprezni i kako kaže HAKOM – Ne otvarajte poveznice prije nego provjerite jesu li stvarno poslane od naznačenog pošiljatelja.

Original Article