Hrvatska AR aplikacija za maskiranje poznatim facama

U Google Play trgovini i Appleovom App Storeu pronaći ćete domaću aplikaciju za koju možemo slobodno reći da je jedna od najluđih i najzabavnijih koje smo imali prilike vidjeti u posljednje vrijeme. Radi se o aplikaciji proširene stvarnosti pod nazivom Darmar koju je napravio domaći developerski tim Kod Biro, a u osnovi vam omogućuje da na svoj selfie uživo stavljate maske, odnosno lica poznatih osoba poput Plenkovića, Bernardića, Bandića, Tita, Kolinde i Sanadera, što pomalo podsjeća na deepfake aplikacije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kod Biro kaže da Darmar kombinira tehnologije proširene stvarnosti i praćenja lica, pa tako koristeći kameru pametnog telefona na lice korisnika projicira 3D model koji se pomiče zajedno sa korisnikom i stapa s njegovim licem prateći gestikulaciju i pokrete lica. Drugim riječima, Darmar na lice korisnika nalijepi masku druge osobe, koja se ponaša kao da je njegovo lice, a neke od maski reagiraju na specifične gestikulacije poput otvaranja usta za prikazivanje dodatnih efekata.

Uz to, Darmar donosi maske temeljene na nekim omiljenim domaćim fenomenima, poput hrvatskih navijačkih rekvizita, pršutinga, heklanog stolnjaka, mirišljavog borića wunderbauma i krunice na retrovizoru, te još neka iznenađenja.

Zagrebački programerski studio koji je razvio aplikaciju ima ukupno šest zaposlenih, a osnovali su ga FER-ovci Matej Trbara i Luka Mijatović, prijatelji i kolege još od srednjoškolskih dana.

Darmaru su trebala samo dva dana da dospije na prvo mjesto u kategoriji 'Zabava' na Appleovom App Storeu.

U svakom slučaju predlažemo vam da isprobate Darmar i nadamo se da netko s liste poznatih neće tužiti Kod Biro zbog nanošenja duševnih boli.

Original Article