Hipersonično putovanje – 90 minuta od Njujorka do Londona?

0
108

Beyond Supersonic startapi žele da vam donesu hipersonično putovanje. Njihov cilj je da pošalju putnike koji putuju nebom brzinom većom od 6500 km/h.

PCPress.rs Image

Dok kompanije kao što su Boom Supersonic i Lockheed Martin ulažu u tehnologiju koja bi vratila komercijalna supersonična putovanja, nekolicina startapa gleda dalje od brzine zvuka do hipersoničnih putovanja, obećavajući 90-minutne letove od Njujorka do Londona.

Iako definicija hipersonike nije ukorenjena, termin se generalno odnosi na letelicu koja može da leti brzinom od 5 maha, ili pet puta većom od brzine zvuka. To znači oko 6200 km/h, ili dvočasovno putovanje preko Atlantika. Poređenja radi, supersonični Konkord je leteo brzinom od 2,02 maha, prevezavši ga od Njujorka do Londona za tri i po sata.

Dok su avioni sposobni da bezbedno nose ljude hipersoničnim brzinama verovatno udaljeni najmanje deceniju, kompanije rizičnog kapitala ulažu stotine miliona dolara u startape kao što su Hermeus i Venus Aerospace.

PCPress.rs Image

Brojni izazovi pred kompanijom

Postoji niz izazova koje ove kompanije moraju da reše da bi hipersonični let postao stvarnost. Oni će morati da naprave motore koji ne samo da mogu da ubrzaju vozilo do hipersoničnih brzina, već i da efikasno održavaju te brzine. Takođe će morati da dizajniraju avione koji mogu da izdrže intenzivnu toplotu koja se stvara od trenja i otpora vazduha tokom hipersoničnog putovanja.

Ljudi su ranije putovali hipersoničnim brzinama. Šezdesetih godina prošlog veka, NASA-in mlaznjak na raketni pogon Ks-15 leteo je brže od 5 maha nekoliko puta, dostižući maksimum od 6,7 maha (oko 5.140 mph). Astronauti na NASA-inim sada penzionisanim svemirskim šatlovima dostizali bi hipersonične brzine tokom ponovnog ulaska.

Izvor: cnet

The post Hipersonično putovanje – 90 minuta od Njujorka do Londona? first appeared on PC Press.Original Article