Haos u SAD: Tehnološki lideri se nadaju smirivanju tenzija sa Kinom

0
111
haos-u-sad:-tehnoloski-lideri-se-nadaju-smirivanju-tenzija-sa-kinom

Summary

Sredinom Asia-Pacific Economic Cooperation samita koji je ove nedelje zahvatio San Francisko, najveći tehnološki lideri, od Elona Muska do izvršnog direktora Applea Tima Kuka, prolazili su pored protestanata i jake policijske prisutnosti kako bi prisustvovali najtraženijem događaju u gradu. Reč […]

Haos u SAD: Tehnološki lideri se nadaju smirivanju tenzija sa Kinom

Sredinom Asia-Pacific Economic Cooperation samita koji je ove nedelje zahvatio San Francisko, najveći tehnološki lideri, od Elona Muska do izvršnog direktora Applea Tima Kuka, prolazili su pored protestanata i jake policijske prisutnosti kako bi prisustvovali najtraženijem događaju u gradu. Reč je o večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Si je tokom večere govorio o istoriji borbe Amerike i Kine kao saveznika tokom Drugog svetskog rata, ističući svoju spremnost da bude partner umesto konkurenta Amerike. Među gostima na večeri su bili i izvršni direktor Salesforce-a Marc Benioff i izvršni direktor BlackRock-a Larry Fink.

Lideri tehnološke industrije pozdravljaju poboljšanje odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, nadajući se da će manje tenzije između ove dve vodeće ekonomije značiti manji rizik za milijarde dolara koje kompanije ostvaruju od potrošača iz Kine i kritičnih lanaca snabdevanja koji prelaze preko Pacifika. Ovaj optimizam doveo je do rasta vrednosti deonica velikih tehnoloških divova, kao što su Nvidia i Google.

Međutim, uprkos svim izjavama i željama, jedno pitanje još uvek ključa: kontrola nad naprednom veštačkom inteligencijom (AI) i pristup tehnologiji potrebnoj za njen razvoj.

Počevši od prošle godine, Sjedinjene Američke Države su sve više ograničavale vrste naprednih računarskih čipova koje američke kompanije mogu prodavati Kini, tvrdeći da je to ključno za nacionalnu bezbednost.

Tokom satima dugog sastanka ranije ove nedelje, predsednik Bajden i predsednik Si su razgovarali o veštačkoj inteligenciji, a Bela kuća je u saopštenju nakon toga saopštila da su se dve zemlje složile da „reše rizike naprednih sistema veštačke inteligencije i unaprede bezbednost AI putem pregovora između SAD i Kine“. Istovremeno, Bajden je naglasio da su dve zemlje rivali i da su Sjedinjene Američke Države na samitu APEC-a istrajale na tome da kontrole izvoza čipova koji su ključni za obradu AI neće nestati.

„Izgleda da Sjedinjene Američke Države i Kina trenutno idu ka hladnom ratu u oblasti tehnologije. Ta situacija nije rešena, nije obrađena“, rekao je Ian Bremmer, predsednik istraživačke agencije za globalnu politiku Eurasia Group, u govoru na samitu.

Februar 2022

FAQ:

Q: Ko su neki od tehnoloških lidera koji su prisustvovali večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom?

A: Među gostima na večeri su bili izvršni direktor Applea Tim Cook, izvršni direktor Salesforce-a Marc Benioff i izvršni direktor BlackRock-a Larry Fink.

Q: Koji problem je i dalje važan u ovom kontekstu?

A: Kontrola napredne veštačke inteligencije i pristup tehnologiji potrebnoj za njen razvoj.

Q: Kako su se Sjedinjene Američke Države i Kina složile da reše rizike naprednih sistema veštačke inteligencije?

A: Dve zemlje su se složile da „reše rizike naprednih sistema veštačke inteligencije i unaprede bezbednost AI putem pregovora između SAD i Kine“.

Read More