Hakeri već počeli napade na Appleov M1 čip

0
128

Macovi s novim M1 procesorima se nalaze u prodaji tek nekoliko mjeseci, no već su se našli na udaru hakera. Stručnjak za sigurnost Patrick Wardle objavio je na svojem blogu da je ponašao malicioznu aplikaciju koja je specijalno dizajnirana za M1 čip.

Wardle kaže da je otkrio Safari adware ekstenziju pod nazivom GoSearch22, originalno dizajniranu za Intel x86 procesore, koja predstavlja inačicu dobro poznatog Mac adwarea Pirrit. Ona prikuplja korisničke podatke i preplavljuje zaslon nedopuštenim oglasima, no istraživač dodaje da njezini developeri mogu nadograditi GoSearch22 znatno opasnijim funkcijama.

Mada novi Macovi još uvijek mogu pokretati aplikacije izrađene za Intel x86 procesore pomoću emulacije, mnogi developeri proizvode "nativne" inačice svojeg softvera za M1.

"Postojanje GoSearch22 inačice potvrđuje da se proizvođači malwarea i adwarea doista trude da njihove maliciozne kreacije budu nativno kompatibilne s najnovijim Appleovim hardverom", navodi Wardle, koji je adware pronašao pomoću testne platforme VirusTotal. Mada su antivirusni skeneri otkrili malicioznu inačicu X86 adwarea, 15 posto njih nije posumnjalo da je M1 inačica GoSearch22 malware.

Original Article