Hakeri iskoristili Tesla cloud za rudarenje kriptovaluta

Tesla cloud nalog je hakovan i iskorišćen za rudarenje kriptovaluta, prema navodima sigurnosne istraživačke firme RedLock. Hakeri su ostvarili pristup Amazon cloud nalogu kompanije za proizvodnju električnih automobila, gde su mogli da vide osetljive podatke kao što je telemetrija vozila.

Sigurnosni istraživači su ovaj napad otkrili prošlog meseca, a ističu da su Tesline nezaštićene podatke pronašli na Kubernetes konzoli, što je Google-dizajnirani sistem za optimizovanje cloud aplikacija. Ovo je omogućilo hakerima da pristupe Teslinom cloud okruženju.

RedLock ističe da je o ovome odmah obavestio kompaniju Tesla, koja je brzo ispravila situaciju. Iz Tesle ističu da nije bilo ugrožavanja korisničkih podataka tokom ovog sigurnosnog problema.

Sam RedLock ističe da je korišćenje Teslinog cloud naloga za rudarenje kriptovaluta bilo mnogo vrednije od bilo kojih informacija uskladištenih na cloudu. Kompanija takođe procenjuje da 58 procenata organizacija koje koriste javne cloud servise, kao što su AWS, Microsoft Azure ili Google Cloud, su javno izložile bar jedan cloud servis. Osam procenata su imale problema sa “cryptojacking” incidentima.

Izvor: TheVerge

Article source: https://www.benchmark.rs/vesti/hakeri_iskoristili_tesla_cloud_za_rudarenje_kriptovaluta-75072