Grime

0
367

Soulslike je sada žanr dovolјno dug da svi znamo šta to znači. Možemo da se raspravlјamo o pojedinostima, ali obično predlaže akcione RPG-ove sa specifičnim stilom precizne borbe zasnovane na vremenu koja ne oprašta greške, zajedno sa upravlјanjem izdržlјivošću i oslanjanjem na igrača koji razvija veštine i nadograđuje oružje, oklop i sposobnosti klizača za poteškoće.

Grime je 2D Soulslike ARPG ili Metroidvania… šta god želite da označite, igra overava sve važne okvire žanra. Borba je izazovna, priča je izuzetno neprozirna, a postavke, neprijatelјi i boss-evi su nadrealni i maštoviti. Grime igrra varijacije na mnoge From Softvare teme, dodajući složenost mehanici i povremeno, odajući očigledniji omaž Dark Souls trilogiji.

Kada je u pitanju karakter igrača, Grime eksplicitno izlaže ideju života kao egzistencijalne sile koja siše dušu koja smisao izvodi iz konzumiranja drugih živih bića. Igrač bukvalno ima vrtloženu crnu rupu za glavu, a važna mehanika igre je potez zasnovan na vremenu koji zamenjuje poznato pariranje i kontranapad u Dark Souls. Učinite to ispravno i apsorbiraćete iscelјujuću energiju daha od neprijatelјa. Propustite vreme i ostaćete otvoreni za omamlјivanje ili napad. Apsorbovanje duša iz dovolјno primera određenog neprijatelјa omogućava vam pristup posebnim sposobnostima zasnovanim na tom neprijatelјu. Prebijanje boss-eva takođe vam daje nove i korisne veštine, poput mogućnosti da se teleportujete po mapi.

To su zanimlјive ideje sa jednom manom, a to je da pariranje duše – ili kako god to hteli da nazovete-može da bude ludo teško za vreme, i to je jedini način da se otklјučaju te sposobnosti. Mnogi boss-evi mogu da budu poraženi samo razboritom upotrebom mehanike, pa baš kao što je učenje pariranja bilo kritično važno u Dark Souls, ovo je nešto što ćete morati da vežbate.

GrimeJoš jedna bitna tačka na Grime-ovoj kutiji je da je svo oružje u suštini organsko i potiče od kostiju, bodlјi, kandži, zuba i klješta neprijatelјa i boss-eva. Imate brz lagani napad i sporiji težak napad ili poseban, koji ponekad dodaje zanimlјive poteze poput žvakanja neprijatelјa ili slanja u let. Postoji širok raspon oružja koje favorizuje standardne RPG pristupe – dex oružje, jako oružje, sporo i teško, lagano i brzo – i na kraju ćete otklјučati NPC-a koji može da ih nadogradi ako imate odgovarajuće materijale.

GrimeU ostatku njegovog mehaničkog jezgra, Grime se prilično drži tradicionalnih ARPG-ova u ovom žanru, tako da verovatno možete da pretpostavite da će upravlјanje izdržlјivošću biti od kritičnog značaja, moći ćete da se kotrlјate, skočite po potrebi i pronaći ćete ili otklјučati mnogo oružja i oklopa. Imaćete niz potrošnih materijala koji će vam pomoći u borbi. Cenili smo da Grime nije pokušao da izmisli točak jer poznavanje stenografije žanra pomaže u ranim satima, uvek je izazov u Soulslike ​​igrama.

GrimeGrime ima vrlo poseban, nadrealistički umetnički stil koji je često zastrašujući i melanholičan, što je još više doprinelo odličnoj muzičkoj partituri Alex Roe-a, koji je napisao filmsku i boss muziku, i Sean Secca, koji je stvorio ambijentalne numere koje se podvlače u ostatku igre. Grime može da bude iznenađujuće šaren, sa neprijatelјima koji liče na mrest slike Salvador Dali precrtane statuama sa Uskršnjeg ostrva. Osim muzike, koja često podseća na muzički osećaj ostvarenja Dark Souls, dizajn zvuka u Grime-u je prilično rezervisan. Ni različita okruženja organskog izgleda, NPC-i ili neprijatelјi ne stvaraju mnogo buke.

Iako je Grime na mnogo načina istaknuta akciona igra, ima i nekoliko frustrirajućih i razočaravajućih elemenata. Iako bi bezlični glavni lik mogao da bude moćna vizuelna metafora, on stvara prepreku za povezivanje ili brigu o onome što se dešava u već vrlo zagonetnoj priči. Čitavo iskustvo igranja Grime-a, zapravo, počinje da se oseća kao prilično odvojeno i beskrvno iskustvo, uprkos ponekad privlačnim neprijatelјima i jedinstvenim okruženjima. Misteriozna tema bogolike humanoidne figure u svetu živog kamena uznemiruje i intelektualno angažuje, ali nije i emocionalno rezonantan. Porazi boss-eva izazivaju olakšanje u rešavanju lukavih zagonetki više nego što čine da se igrač oseća kao vešti opaki dasa, kao što se to često dešava u Dark Souls-u.

Na kraju, Grime je sveukupno uspešna transpozicija podžanra 2D Soulslike u novi i privlačan svet. Iako mu nedostaje emocionalno bogatstvo najbolјih Souls igara, Grime-ovo upečatlјivo okruženje, čvrsta borba, maštoviti neprijatelјi i originalna mehanika rade zajedno u harmoniji i jasno uspostavlјaju formulu koja je otvorena za usavršavanje i mogućnosti.

Dobro:

  • Klasične Soulslike mehanike
  • Inventivni svet i neprijatelјi
  • Efektivna muzika
  • Zadovolјavajuća borba

Loše:

  • Tupo pripovedanje bez jasnog osećaja zamaha
  • Nekoliko ponavlјanja u boss dizajnu
  • Skokovi poteeškoća
  • Neke mehanike su suviše složene

Grime was last modified: 19 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Grime appeared first on ITNetwork.

Original Article