Griftlands

150

Griftlands, koji je razvio i objavio Klei Entertainment, neverovatna je deckbuilding igra. Nakon što je nedavno napustila Steam, naslov je sada dostupan na PC-u, Nintendo Switch-u, PlayStation-u 4 i Xbox One-u i ističe se u njegovom žanru nudeći mešavinu poznatih osobina uz neočekivani fokus na često odbačeni element deckbuilding igri: pripovedanje.

Iako su neki od najbolјih roguelike naslova u skorije vreme, poput Hades-a, dali neverovatnu važnost snažnoj priči, mnogi najpoznatiji naslovi deckbuilding žanra ne rade isto. Igre poput Slay the Spire i Monster Train su odlične, ali ne nude mnogo načina ulaganja likova ili spletki, sa samo najgorim nagoveštajem fantastičnih ili naučno-fantastičnih elemenata koji održavaju iluziju većeg pripovedanja. Griftlands je, na mnogo načina, definisan izborom da se usavrši u priči, a ne da je baci, a krajnji rezultat je izvrstan, inovativan deckbuilding u koji je lako utonuti satima.

Griftlands omogućava igračima da preuzmu priču o tri različita lika, svaki sa njegovim cilјevima i interakcijama. Kako priča bude napredovala, ovi likovi će se suočavati sa nekoliko različitih izbora, od kojih svaki nudi jedinstvene blagodeti ili štete zbog kojih će se putovanje osećati drugačije od onog odigranog neposredno pre njega. Stvaraju se saveznici i okuplјaju neprijatelјi, a do kraja putovanja – ako heroj bude imao toliko sreće da stigne tamo – njihove akcije imaju posledice, što za rezultat ima obračun koji dalјe može da ide na jedan od nekoliko načina.

GriftlandsSvaki lik ima dva deck-a, jedan za bitku i jedan za pregovore. Iako su neki susreti napisani tako da je bitka neizbežna, mnogi omogućavaju izbor između pregovora ili borbe. Svaki deck može da se napravi za rad sa drugačijim pristupom, a resursi poput dodatnih karata i „graftova“ (pojačanja) prikuplјaju se kako igra napreduje. Karte se nadograđuju ili slučajnim događajima ili jednostavnim ponavlјanjem tokom putovanja.

GriftlandsGriftlands takođe ima mapu nadzemlјa koja omogućava igračima da posete razne lokacije, bilo da su to prodavnice ili kampovi. Kako se priča bude razvijala, pružiće im se mogućnost da se odmore kako bi zalečili rane (borbe) i čelili njihovu odluku (pregovori), a dani napredtka otklјučavaju dodatne zadatke, okolnosti i resurse. Ako igrač umre, dobiće priliku da se vrati sa blagodetima iz prethodnog trčanja, a sistem napredovanja širom igre čini likove moćnijim što su veći broj trčanja prešli kroz njegah. To su standardne stvari za deckbuilding, ali su izvedene na zadivlјujući način.

GamePlayMalo je toga da se ne sviđa o Griftlands-ima pod uslovom da je borba sa kartama zanimlјiva. Grafika igre je uglađena i šarmantna, a mnogi ponavlјajući likovi se razlikuju po nijansiranim osobinama ličnosti i reprezentaciji. Možda tokom niza desetina prolazaka kroz isti narativ, stvari bi mogle da počnu da postaju zamorne, ali tokom nekoliko desetina sati igra pruža dovolјno raznolikosti sa njenim likovima, deckbuilding strategijama i opcijama priča, što izgleda mnogo duže u životnom ciklusu igre.

Uprkos tome, Griftlands će možda inovirati na nekoj roguelike deckbuilding mehanici, ali to je još uvek ulazak u taj žanr niše, sa svim problemima koje dolaze sa time. Strategije mogu da budu neproduktivno složene za one koji traže povremenu pick-up-and-play igru, a narativni fokus igre znači da svaka serija traje znatno duže nego što bi mogla u sličnim naslovima kao što je Loop Hero. Jedna stvar koju Griftlands uspeva da izbegne je primena složenijih mehanika koje je znatno teže ugraditi u izvodlјivu deck filozofiju, nešto što nije nužno loše u igrama sa brzim sesijama igre, ali bi bilo neproduktivno frustrirajuće da je ovde prisutno.

Generalno, Griftlands radi ono što je naumio, nudeći potpuno ubedlјiv i jedinstven pogled na njegove žanrovske uticaje. To je još jedan odličan naslov u roguelike deckbuilding iskustvu i odmah se pamti zahvalјujući oslanjanju na izgradnju sveta i dubinu karaktera. Još bolјe, priča o Griftlands-u je zabavan izlet kroz naučno-fantastični svet koji podstiče još uzbudlјivija kartaška igra. Oni koji su voleli Hades-a, Slay the Spire ili slične igre naći će isto toliko lјubavi u Griftlands-u.

Griftlands was last modified: 13 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Griftlands appeared first on ITNetwork.

Original Article