GRID

GRID serijal ima zanimlјivu istoriju. Uvodni naslov, Race Driver: GRID, bio je vrhunski debi koji je poslužio kao svojevrsni naslednik TOCA franšize. Položio je neke neverovatno čvrste temelјe koje nastavci nisu baš dobro izgradili. Codemasters je smatrao prikladnim da ponovo oživi seriju sa odgovarajućim imenom GRID, ali da li on konačno može da ispuni tu originalnu viziju?

Krenimo od najvišeg nivoa. Kao i njegovi prethodnici, ovo je multi-disciplinska trkačka igra koja probija liniju između arkade i simulacije rukovanja. Lagano otvaranje to uspostavlјa tako što ćete se brzo uklјučiti u tri različita događaja pre nego što uđete u pravu igru. Režim karijere je vaše glavno odredište i sastoji se od šest različitih grana moto-sporta. Od trkačkih automobila do GT trkača, on vam nudi pristojne raznolike događaje.

Dobra vest je da možete da pristupitie karijeri manje-više kako želite. Ako, na primer, postoje jedna ili dve discipline koje vas ne zanimaju, u velikoj meri možete da ih ignorišete i jednostavno se bavite onim u čemu uživate. Svaka grana karijere kulminira na završnom Showdovn događaju, a potrebno vam je samo četiri od šest da biste se takmičili u GRID World Series – glavnom ispadanju.

Ovaj dostupan pristup takođe prožima i ostatak igre. Od samog početka Free Play je otklјučan, omogućavajući vam podešavanja prilagođenih događaja sa bilo kojim klasama automobila. Ako nemate automobil u određenoj klasi, možete da ga pozajmite. Multiplayer je slično lak za ulazak. Opet, možete da kreirate prilagođene trke za vas i vaše prijatelјe ili da odaberete Quick Match kako biste se postavili u stvaranje parova. Nažalost, ne postoje lokalne mogućnosti za više igrača, ali po našem mišlјenju, Internet se čini vrlo robusnim.

Kao što možete da očekujete, model rukovanja se oseća odlično. Tamo gde se mnogi drugi trkači Codemastera naginju simulaciji, GRID se osvežavajuće oprašta na zadanim podešavanjima. Iako je broj automobila pomalo tanak u poređenju s drugim naslovima, različite kategorije su u najmanju ruku drugačije kada sednete za volan. Rekavši to, ovde možete srećom da ubacite manje-više bilo koje vozilo. Sve u svemu, rukovanje je prilagodlјivo, ali automobili se istovremeno osećaju prikladno teški.

Kao što je već pomenuto, opcije igrača su klјučne, a izazov možete, naravno, da povećate na više načina. Nekoliko asistencija u vožnji i drugih pomagala može da se uklјuči i isklјuči, što igračima omogućava da trkačko iskustvo prilagode njihovom ukusu. Da se zna, igranje sa svim asistencijama isključenim je donekle napravilo značaj, ali oni koji traže simulaciju možda će biti razočarani.

AI ima nekoliko zanimlјivih trikova u rukavu. Svi drugi vozači imaju svoje jedinstvene zadatke, što znači da se svaki ponaša malo drugačije. S vremena na vreme će čak i zabrlјati dodajući neku dramu trkama jer bi se nepredvidlјivi protivnici mogli zavrteti ili zabiti u zid od guma. Pored ovoga, postoji i nemesis sistem. Ako dovolјno nalјutite vozača AI, oni će početi da vas progone i imaće za cilј da vas pobede pojačanom agresijom. Sa svim ovim može da dođe do nekih zabavnih trka u kojima radnja ne mora nužno da dolazi od igrača.

Saigrači se vraćaju iz prethodnih naslova i omogućavaju vam da regrutujete partnera. Kao i kod ostalih AI, svaki ima jedinstvene osobine; neki će vas možda više slušati na stazi, dok drugi mogu da budu manje odani, ali bolјi vozači. To je dovolјno fini sistem, ali njegova primena se čini malo udalјenom. Birate saigrača, ali čak i ako koristite osnovne komande u trci, to zapravo ne izgleda kao da ste deo duela.

U stvari, GRID zvuči pomalo šuplјe. Iako je sadržaj tu i same trke su odlična zabava, svi mogu da se osete ogoljeno. U prezentaciji igre nedostaje uobičajeni talenat – sve je to pomalo lagano. Neki aspekti su previše pojednostavlјeni – izgleda da vaš tim nema nikakvu korist u igri, Garage ne nudi opciju da se vide samo automobili koje ste kupili, dok je podešavanje uklonjeno u opciji koju bi neki mogli da propuste. Između ovog i 30 sličica u sekundi performansi na standardnom PS4, nema baš takav premium osećaj koji biste očekivali od Codies-a.

Staze su kombinacija stvarnih i fiktivnih krugova, svaki sa različitim rutama. Neke lokacije će vam biti poznate ako ste ranije igrali GRID igre, nalik putnim stazama poput San Franciska ili Barselone, ali u kombinaciji postoji još nekoliko novih staza. Počinju da se osećaju pomalo poznato nakon što na pristojan način uđete u karijeru, ali očekujemo da će sadržaj koji sledi nakon pokretanja pokušati da to donekle popravi.

GRID je veoma solidna trkačka igra koja se na neki važan način vraća u original iz 2008. godine. Same akcijom napunjene trke su sjajne i često nepredvidive, a rukovanje pogoduje ravnoteži između arkade i simulacije. Međutim, prezentacija zapravo nije od početka, a igru ostavlјa pomalo jeftinom. Ne možemo da se otresemo osećaja da je potraga za tom GRID ličnošću dovela samo do igre koja se, možda ironično, bori za identitet. Kad je sve rečeno i urađeno, ovde još uvek ima puno za uživanje, a zasigurno je to jedna od PS4-ovih bolјih opuštenih trkačkih igara gde se to računa.

GRID was last modified: mart 26th, 2020 by ITN Team

The post GRID appeared first on ITNetwork.

Original Article