Green Hell

0
282

Za nas ‘civilizovane lјude’ sa našim bundevom začinjenim kafama, $1.000 plus pametnim telefonima i drugim bogatstvom koje izvire iz blagodeti našeg prvog svetskog bogatstva, ideje da se spotaknemo u džunglu daleko od takve stvorene udobnosti i tamo gde sve želi da vas ubije/pojede/bude nasilno prema vama, za mnoge je verovatno uznemirujući izvor užasa.

Sa takvim strahom koji su na srebrni ekran unosile „video gadne“ slike poput Cannibal Holocaust-a i nedavno, Eli Roth-ov The Green Inferno, samo će biti pitanje vremena dok se ovaj košmarni scenario neće ostvariti i u video igrama. Pianjajući na posao kako bi osigurali da je san udalјena uspomena za igrače PlayStation-a svuda je Green Hell, koji ne samo da uspeva da uvrsti tu zastrašujuću premisu, već može da se pohvali i pametnim sandbox iskustvom preživlјavanja obmotanom oko njega.

Iako na PS4 ne nedostaju pristojni sandbox napori za preživlјavanje (Rust and The Forest), nikada nije bilo onih koji se bave scenarijom horora za preživlјavanje koji se odvija u realističnom okruženju vrelih, smaragdno obojenih džungli Amazon-a. Ostavši sami u dubinama džungle, bez opreme, hrane ili naizgled nade da ostanete živi, na vama je da smislite kako da preživivite izvan zemlјe dok izrađujete improvizovana koplјa, lukove, logorske vatre, sklonište i još mnogo toga, sve vreme pokušavajući da pronađete vašeg nestalu verenicu.

Ništa od ovoga neće predstavlјati veliko iznenađenje za vas koji ste dobro internirani u tančine sandbox žanra za preživlјavanje, ali tamo gde Green Hell radi malo drugačije stvari je u načinu na koji se bavi sitnicama tih sandbox ritmova za preživlјavanje. Pravljenje logorske vatre i njeno palјenje, na primer, nije samo slučaj kombinovanja komada drveta i bacanja vatre na njega.

Green HellU Green Hell-u, umesto toga, morate da imate ne samo tačnu količinu drveta za podršku vatri, već i ručnu bušilicu sa daskom, malim komadom drveta i suvim lišćem da biste zapalili vatru. Slično tome, zamke za životinje zahtevaju odgovarajući nivo pameti za izgradnju, pri čemu se drvo izrađuje zajedno sa ispravnim mamcem koji je stavljen unutra. Iako to može da se čini kao nepotrebno dodavanje, svakako cenimo ono za čime programeri CreepyJar ovde idu u smislu konstruisanja autentičnijeg sandbox doživlјaja za preživlјavanje koji vas provodi kroz niz verodostojnih pokreta, umesto da samo komunicirate sa gomilom hladnoće popločanih menija.

Govoreći o autentičnosti, Green Hell u ovom pogledu ima više od nekoliko trikova u digitalnom rukavu. Prvi od njih je kako se odnosi na vaše blagostanje; kako fizičkog tako i mentalnog. Fizički gledano kao i mnoge druge igre ovog tipa, postoji poprilična količina mikro-upravlјanja. Bilo da se radi o žeđi, gladi, bolesti ili fizičkim povredama, ima puno toga o čemu morate da se brinete ako ne želite da završite 2 metra ispod zemlje.

Green HellPonovo, Green Hell uspeva da spretno uroni igrača – fizička rana, na primer, može da se dijagnostikuje jednostavnim gledanjem udova i identifikovanjem rane koju ste dobili, omogućavajući vam da je tretirate u skladu s time, dok zgodan pametni sat pruža širi i lakši pristup čitanja na prvi pogled vašeg celokupnog zdravlјa.

Jednostavno, nivo sofisticiranosti koji je Creepy Jar ubacio u Green Hell-ove sandbox za preživlјavanje taktove je izuzetno impresivno i prikladno se skalira prema igraču. Na primer, ako ste srećni što samo odlazite od zemlјe dok pokušavate da se približite vašem cilјu, grickajući pečurke i stvorenja usput to možete da učinite (mada ćete morati da istražite šta je sigurno, a šta nije. za potrošnju). Iako više uloženi igrači mogu da puste korene u džungli gradeći kolibu, započnući uzgoj ratarskih plodova i sagradivši arsenal primitivnog oružja da uplaše svakog od onih koji bi to mogli da pokušaju da vam ih oduzmu.

GamePlayI ovo je stvar oko Green Hell-a takođe, postoji bukvalna opasnost iza svakog ugla. Bilo da se radi o parazitima u vodi (apsolutno je dobro shvatiti kako što ranje prokuvati vodu), otrovnim zmijama, masivnim panterima ili neprijatelјskim plemenima, prikaz Green Hell-a amazonske džungle koji je lep koliko i smrtonosan je apsolutno tačan. Ako ste novi u žanru, Green Hell pruža niz različitih nivoa težine koji prilično uvećavaju pretnju vašem liku.

Kao i druge ponude u žanru horora za preživlјavanje, Green Hell trguje stalnim, sve većim osećajem nagrade i zadovolјstva kada prvi put uradite nešto kako treba. Bilo da se radi o kuvanju prvog obroka ili jednostavno o tome da li možete prvi put da pijete čistu vodu jer ste sada smislili kako da je pravilno prokuvate, sve to deluje kao odgovarajuće dostignuće koje se oseća opiplјivo uzbudlјivo.

Koliko god Green Hell prelazio tačke i tačke i, kada je reč o dizajnerskoj osnovi njegovih sandbox za preživlјavanje taktova, toliko se i on tkaje u njegove narativne ritmove. Iako smo se dotakli fizičkih izazova sa kojima ćete se suočiti dok pokušavate da ostanete živi u džungli, Green Hell takođe muči igrača i psihološki sa svim vrstama halucinacija i vizija koje ilustruju da je Green Hell pod toliko velikim uticajem Conrad-ovim Heart of Darkness kakav je po jezovitim lјudožderskim naočarima srebrnog platna.

Green HellImajući ovu narativnu liniju koja je podvučena psihološkim aspektom koji nije u potpunosti sličan onome što je The Forest prethodno postigao, Green Hell se smisleno odvaja od njegovih narativno bescilјnih žanrovskih stabilnih partnera.

Ovo nije samo neki vijugavi sandbox za preživlјavanje (mada su takvi načini dostupni u igri za čistunce), već je ovo napor preživlјavanja sa stvarnim pravcem i svrhom gde je preživlјavanje sredstvo za postizanje cilјa, a ne samo cilј kao vaš stalna komunikacija sa vašom otuđenom verenicom koja postaje sve očajnija što se više približavate kraju igre. Podjednako, tutorialna misija natoplјena pričom sjajno radi ne samo da vas upozna sa naracijom.

Ako Green Hell-ova komponenta za jednog igrača nije bila impresivno dovolјno široka u njenom obimu i izvođenju, tada će online multiplayer mod verovatno zadovolјiti one koji traže još ko-op shema za preživlјavanje. Podržavajući do četiri igrača, ko-op mod Green Hell-a ubacuje igrače u središte sandbox-a za opstanak igre da bi video koliko dugo igrači mogu da rade zajedno kako bi preživeli.

GamePlayBez strukture priče koja drži da igrači igraju samo za jednu stranu, ko-op multiplayer mod Green Hell-a predstavlјa dobru distrakciju gde će se imati puno zabave dok se igrači bore ne samo sa okolinom, već i jedni s drugima dok teže opstanku.

Međutim, tamo gde Green Hell počinje da greši, to je kada je reč o tehničkoj strani stvari. Iako se Green Hell uglavnom ponaša savršeno dobro, opšta nervoza mehanizma igre s vremena na vreme počinje da proviruje, sa predmetima koji povremeno padnu kroz pod kada se stave na zemlјu i određenim sredstvima koja izgledaju kao da vibriraju kada se stave u neposrednoj blizini druge imovine. Jedna čudna greška posebno stvara *ogromnu* količinu cepanja ekrana tokom tutorijala, što je neprijatno za gledanje, ali kada uđete u pravu igru, potpuno nestaje.

Uprkos naizglednoj nervozi igre, takođe je važno zapamtiti da Green Hell zapravo radi puno zanimlјivih simulacija koje jednostavno ne vidite ni u jednoj drugoj igri ovog tipa, kao što su različito ponašanje životinja, dinamično vreme i kako svet reaguje na vas i vaš pokušaj da živite od zemlјe. Ipak, ako je Creepy Jar pokazao bilo šta u vezi sa Green Hell-om na PC-u, programeri često ažuriraju igru, tako da je razumno osećati se smireno da će se veći deo smeća viđen u trenutnoj verziji Green Hell-a ispeglati pre nego kasnije.

Green Hell radi nešto sasvim jedinstveno sa žanrom sandbox za preživlјavanje, to je sigurno. Taj naporni fokus na stvaranju autentičnog horor iskustva preživlјavanja smeštenog u stvarni svet istovremeno je opiplјivo napet i prijatan – u maloj meri zahvalјujući narativnim ritmovima koji ga podržavaju. Iako bi igra sigurno mogla da koristi patch ili dva, programeri Creepy Jar su ipak ponudili dopadlјiv mesnati deo (ako izvinite igru reči) preživlјavanja horor ludila usidrenog u stvarnosti koji bi svi trebalo da igraju.

Green Hell was last modified: 16 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Green Hell appeared first on ITNetwork.

Original Article