GreedFall

Role-playing igre su jedan od najdugotrajnijih žanrova. Tokom godina, stvorene su stotine, a različiti podžanrovi su se formirali kao rezultat programera koji pokušavaju da pronađu način da se njihovi naslovi osećaju svežima. Neki se fokusiraju na zamršeni borbeni sistem sa nijansiranom mehanikom; ostali RPG naslovi stavlјaju veliki naglasak na rešavanje problema sa harizmatičnim govorima. Neki čak čine kretanje klјučnim faktorom, omogućavajući vam prelazak preko krovova. Spisak se nastavlјa, i dok neke igre mešaju neke od ovih elemenata zajedno, veoma malo ih je pokušalo da spoji sve.

GreedFall najnoviji je pokušaj koji kombinuje različite tipove RPG dizajna u jedno kohezivno iskustvo. I dok na neki način posrće, naslov je, u celini, onaj u kome će većina igrača imati odličan provod.

Pretpostavka GreedFall-a je jednostavna: vi, kao visoki zvaničnik Kongregacije trgovaca, isplovite prema nedavno otkrivenom ostrvu zvanom Teer Fradee. Vaš cilј je prevashodno da tražite lek za smrtonosnu kugu poznatu kao Malichor, ali na kraju, slobodni ste da stvorite sopstvenu priču, formirate saveze sa drugim frakcijama, pomažete drugima u problemima ili jednostavno istražite ostrvo i vidite šta ima u prodavnici.

Iako je igra zamišlјena tako da bude otvorenog tipa, GreedFall ima prilično malo dubine pripovedanja ukoliko želite da se u nju udubite. Na primer, interakcije između starosedelaca ostrva i frakcija koje su došle da se nagode postavlјaju pitanja koja izazivaju razmišlјanje o dočeku novopridošlih. Da li se isplati zbog mogućnosti formiranja saveza i uspostavlјanja vredne trgovine? Ili je rizik od kolonijalističkog preuzimanja prevelik? Igra nikada ne zauzima direktno stav o ovoj temi, i umesto toga, na vama je da sami oblikujete svoje mišlјenje i utičete na svet prema tome – i ovo je samo jedna od nekoliko vrsta tema na koje ćete naići u GreedFall-u.

Pored glavnih ideja igre, na raspolaganju vam je i veliki broj različitih pratioca koje možete da ponesete sa sobom na vašim avanturama. Svaki od ovih likova je raznolik i zanimlјiv, a često će vam moći ponuditi različite perspektive koje mogu da vam pomognu u izboru tokom igre. Na primer, Vasco ima nos za situacije koje deluju sumnjivo; Aphra, s druge strane, voli nauku, i ne ustručava se da obavesti igrača kada smatra da bi određeni izbor mogao da ima korist u potrazi za znanjem. Generalno, pratioci GreedFall-a su sjajni.

Igra GreedFall se sastoji od borbenih i drugih oblika rešavanja problema. Oboje su opsežni, mada je nas najviše impresioniralo igranje „rešavanja problema“ kod GreedFall-a. Ovde se igra spaja nekoliko različitih RPG dizajnerskih tropa u jedan sistem – za skoro svaki glavni zadatak u igri. Postoji mnoštvo različitih načina na koje možete da ostvarite svoj cilј. Na primer, jedna rana misija vam zadaje ulazak u zaštićenu strukturu. Možete da uđete unutra tako što ćete uveriti spolјne čuvare da im nedostaje važna prozivka, praviti lekove za spavanje i oboriti stražare sa zatrovanim vinom, obijati brave, neprimetno se provući do zadnjeg ulaza ili se čak popeti na vrh sanduka za teret i proći kroz prozor a la Assassin’s Creed stilu. Ogromna količina opcija koje imate za situacije poput ove tokom cele igre je luda, a činjenica da će vam neke od njih biti nedostupne na osnovu kako specifikujete svoj lik, uveliko dodaje vrednosti ponovne reprize GreedFall-a.

Ako sve drugo ne uspe, uvek ima i borbe. Borbena mehanika GreedFall-a je jednostavna, ali je potrebna vežba da bi ovladali njome. Ukratko, nosićete oružje za borbu izbliza, vatreno oružje ili magiju u bitku, a neprijatelјski napadi mogu da se odbrane bilo pravovremenim dodavanjem ili pariranjem. Karakteristike karaktera dodatno određuju specifičnosti kao što su koliko oklopa možete da nosite ili koliko jaka može da bude vaša magija, kao i kod ostatka igranja, činjenica da ne možete da budete „majstor svega“ osigurava da ćete uvek biti u mogućnosti da na novi način pristupite borbi sa svakim novim igranjem od početka do kraja igre koji radite. Neprijatelјi su raznovrsni i izazovni, a svaka vrsta neprijatelјa će vas napasti na različite načine. Kroz GreedFall naći ćete na desetine novih protivnika koji to rade, najopasniji od svih su gargantuanska čudovišta koja funkcionišu kao boss-evi. Ovo su samo osnove; postoje statusni efekti, specijalni napadi i druge stvari koje daju borbi još više slojeva dubine.

Jedino područje u kojem smatramo da GreedFall propada je sistem dijaloga. Iako je glasovna gluma za same likove sjajna, većina razgovora ima značajan nedostatak mogućnosti govora, i zbog toga je harizmatičan lik se oseća razočaravajuće. Ako igra poput Mass Effect-a daje izbor između četiri i šest dijaloga, GreedFall vam obično daje samo dva, možda tri ako imate sreće. Pravo je razočarenje, jer mislimo da je to jedini tip mehanike igranja, za koji mislimo da GreedFall ne funkcioniše dobro, a čini se da je i prilično važan što se tiče RPG-a.

U pogledu prezentacije, GreedFall je uglavnom dobar. Grafika ni na koji način nije neverovatna, ali je solidna, a lišće posebno izgleda odlično. Ostrvo Teer Fradee oživlјava sa bogatom, živopisnom paletom boje lisnatog zelenila, zlatne žute i jesenje narandže, zajedno sa kamenim sivim bojama i sirovinama koji čine različite gradove i gradove koje grade frakcije. I muzika je prilično fenomenalna, ali jedno od područja gde igra definitivno podbacuje je u njenim animacijama.

Umesto da se osećaju fluidno, animacije u GreedFall-u često izgledaju vrlo ukočeno. Najbolјi način da to opišemo je taj da se umesto pokreta koji se oseća kao protok, delovi tela samo „teleportuju“ tamo gde idu. Naravno, funkcionalan je i nisu svi takvi, ali ipak nas je to nerviralo. Animacije lica su različita limenka glista, budući da je sinhronizacija usana tokom scena dijaloga apsolutno užasna do te mere da vas ometa. S obzirom da je sistem dijaloga i dalјe loš, to samo još više pogoršava stvari.

U pogledu performansi GreedFall radi dobro, iako bi mogao da bude optimizovan bolјe. Održavali smo pristojno glatku brzinu kadra češće nego što nismo, ali stvari mogu da se primetno uspore u oblastima sa dosta neprijatelјa ili NPC-a. Povremeno igra može da počne i da secka, mada nismo mogli da utvrdimo zašto.

Uprkos nedostatku sistema dijaloga i problemima u predstavlјanju i performansama igre, i dalјe mislimo da bi svaki lјubitelј RPG-a trebalo da proveri GreedFall. To je impresivan naslov koji uglavnom uspeva da postigne svoj cilј – spoj više stilova RPG dizajna, a rezultat je iskustvo u kojem će većina igrača prilično da uživa.

Ako je dobra govorna mehanika nešto do čega vam je najviše stalo, onda bi vam savetovali da pričekate prodaju GreedFall-a, jer ćete verovatno biti razočarani ako kupite po punoj ceni. Pored toga, u potpunosti preporučujemo da pružite šansu ovom ambicioznom RPG-u.

Zahvaljujemo se firmi ComputerLand na ustupljenom promo kodu za igru.

GreedFall was last modified: septembar 13th, 2019 by ITN Team

The post GreedFall appeared first on ITNetwork.

Original Article