Grčka obaveštajna agencija i menadžer Meta bezbednosti

0
71
grcka-obavestajna-agencija-i-menadzer-meta-bezbednosti

Grčka nacionalna obaveštajna agencija je prisluškivala i hakovala telefon bivšeg menadžera bezbednosne politike u kompaniji Meta, navodi se u izveštaju NewYork Timesa. Artemis Seaford, koji je radio za Metu dok je delimično živeo u Grčkoj, navodno je bio praćen uz pomoć špijunskog softvera pod nazivom Predator.

PCPress.rs Image

Seaford je radio za Metu od 2020. do 2022. godine, gde se bavio pitanjima politike sajber bezbednosti i često razgovarao sa grčkim i drugim evropskim političkim zvaničnicima. Kako je naveo Times, on je prvi put postao svesan da je možda hakovan kada je video da je ime uključeno na listu meta špijunskog softvera koja je procurila u novembru 2022. Istraživači sajber bezbednosti u Citizen Lab-u su kasnije potvrdili da je njen telefon zaražen Predatorom u septembru. 2021. na „najmanje dva meseca“. Times navodi da je Seaford takođe bio žrtva jednogodišnjeg prisluškivanja.

Predator je razvila kompanija sa sedištem u Severnoj Makedoniji pod nazivom Cytrox. Poput zloglasnog špijunskog softvera Pegasus, Predator može da nadgleda tekstualne poruke, pozive, fotografije i video zapise na telefonu mete. Međutim, kako je navedeno u prošlogodišnjem izveštaju Timesa, Predator zarazi telefon žrtve kada klikne na vezu, dok Pegasus može zaraziti nečiji uređaj samo tako što ga pozove. Utvrđeno je da Predator u prošlosti cilja na vladine disidente i novinare.

Meta je 2021. godine obavestila oko 50.000 korisnika Facebooka i Instagrama da njihove naloge špijuniraju kompanije za „nadzor za iznajmljivanje“ širom sveta. U to vreme, Metin izveštaj o sajber bezbednosti pokazao je da je kompanija uklonila 300 naloga sa vezama za Cytrox, iako je nejasno da li je Seafordov slučaj povezan.

Pored špijunskog softvera Predator na njenom telefonu, ljudi koji poznaju situaciju kažu Timesu da je Seaford prisluškivao grčka nacionalna obaveštajna služba u avgustu — samo mesec dana pre nego što se telefon zarazio — što je potencijalno objašnjenje za metod kojim je telefon bio hakovan.

Još uvek nije jasno zašto je Seaford postao meta grčke obaveštajne službe, a čini se da ni on nije sasvim sigurna. Seaford je podneo tužbu u Atini protiv nepoznatih osoba odgovornih za napad. Takođe je zatražio da grčka uprava za zaštitu privatnosti telekomunikacija ispita da li je nacionalna obaveštajna agencija prisluškivala telefon.

Izvor: TheVerge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.