Gradi se električna mreža za napajanje baze na Mjesecu

0
128

NASA-ina ambicija da uspostavi stalnu ljudsku prisutnost na Mjesecu kao probu za eventualnu misiju posade na Mars postavlja ogromne inženjerske izazove, a jedan od najvećih će biti opskrba električnom energijom. Budući da se očekuje da će baza biti naseljena do dva mjeseca, morat će raditi i tijekom 14-dnevne lunarne noći, što znači da solarni paneli nisu praktična opcija, pa se razvija niz malih nuklearnih reaktora.

Ulogu opskrbe energijom za buduće koloniste na Mjesecu preuzima američki nacionalni laboratorij za istraživanje i razvoj Sandia National Laboratories koji razvija takozvanu mikro mrežu koja će biti nalik onoj koja se koristi za napajanje ISS-a, ali će zahtijevati neke temeljne izmjene. Na primjer, još uvijek se mora odlučiti hoće li mreža stvarati istosmjernu struju ili će prvo proizvoditi izmjeničnu koja će se zatim pretvarati u istosmjernu unutar samih objekata.

Ostali problemi uključuju razvoj sustava i softvera za regulaciju električne energije u postrojenju za preradu kako bi razine napona ostale stabilne čak i kada se potražnja pomiče u vremenskim razmjerima u rasponu od milisekundi do cijelih godišnjih doba. Kako bi to učinila, Sandia je razvila Scalable Microgrid postrojenje i metodologiju dizajna upravljačkog sustava za proučavanje energetskih zahtjeva i specifikacija Mjesečeve baze.

Ideja je proizvesti dizajn odozgo prema dolje, gdje se prvo razvija upravljački sustav zajedno sa specifikacijama za pohranu energije, a zatim se razvijaju komponente koje zadovoljavaju te specifikacije.

"Postoje neke vrlo važne razlike između nečega poput mikromreže na ISS-u i nečega što ima opseg Mjesečeve baze", rekao je Jack Flicker, inženjer elektrotehnike u Sandiji. "Jedna od tih razlika je geografska veličina, koja može biti problematična, osobito kada se radi na niskim istosmjernim naponima. Drugi je taj da kada počnete širiti ove sustave, bit će puno više energetske elektronike, kao i puno više distribuiranih energetskih resursa koji će postojati u cijeloj bazi. Sandia već dugo planira mikromreže s puno distribuiranih energetskih resursa."

Kada će prvi nuklearni reaktor stići na Mjesec zasad još nije poznato.

Original Article