Google: Zašto pretraga riječi idiot izbacuje slike Trumpa

Googleov CEO Sundar Pichai našao se pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD, gdje je odgovarao na razna pitanja kongresnika o najvećoj tražilici na svijetu, načinu funkcioniranja sustava pretraga, privatnosti i drugim stvarima.

Kongresnike je posebno zanimalo zbog čega Google pri upisivanju riječi "idiot", u rezultatima pretrage izbacuje slike Donalda Trumpa, posebice stoga jer je i sam američki predsjednik već prozivao najveću tražilicu na svijetu zbog namjernog diskreditiranja njegove ličnosti.

Pichai je rekao da ti rezultati dolaze iz povezanosti ključne riječi s milijardama web stranica temeljem 200 značajki, koje uključuju popularnost, svježinu informacija, relevantnost i načine na koje ju korisnici koriste. Temeljem toga Googleovi algoritmi pokušavaju ključnu riječ rangirati i izbaciti rezultate poredane po tom modelu. Također je rekao da Googleovi stručnjaci stalno kontroliraju rad algoritma za pretragu kako bi bili sigurni u objektivnost rezultata pretraživanja, no nije moguće kontrolirati ogroman broj pretraga koje se svakodnevno unose u tražilicu.

Drugim riječima, Pichai kongresnicima nije direktno rekao da je povezanost između idiota i Trumpa točna, no jasno je da nema osobe u Googleu koja bi namjerno "frizirala" rezultate s ciljem diskreditiranja američkog predsjednika, jer se sve temelji na statistikama i umjetnoj inteligenciji ugrađenoj u tražilicu.

Kongresnici bi sada vjerojatno najradije pozvali Googleov algoritam na svjedočenje, ali njega Google čuva kao zmija noge.

Original Article