Google uklanja HTTPS ikonicu katanca iz Chrome-a

0
44
google-uklanja-https-ikonicu-katanca-iz-chrome-a

PC Press Studio


PCPress.rs Image

Jedan od najvećih unapređenja u bezbednosti na web-u u poslednjoj deceniji je upotreba enkriptovane HTTPS konekcije. HTTPS je postao standard jer donosi veću bezbednost podataka koji se šalju na te sajtove. Stoga je on praktično obavezan u svim web prodavnicama, bankarskim sajtovima i, praktično, gotovo da nema više sajtova koji nisu usklađeni s tim.

PCPress.rs Image

Browseri sigurnu, HTTPS konekciju, označavaju sa ikonicom zaključanog katanca na početku adresnog polja. Međutim, po navodima tima koji stoji iza Chromium engine-a, korisnici i dalje uglavnom ne znaju šta ta ikonica zaista predstavlja. A pošto je HTTPS konekcija sada uobičajena, Chromium će ubuduće „penzionisati“ ovu ikonicu i to od Chrome-a u verziji 117, koja će se pojaviti u septembru ove godine.

U desktop verziji Chrome-a, ova ikonica će biti zamenjena sa „tune“ oznakom, sačinjenom od dve linije i dva kružića. Klik na ovu ikonicu rezultovaće prikazom HTTPS sertifikata trenutno aktivnog sajta, kao i nekoliko drugih specifičnih parametara. Ovo već možete da vidite i kada kliknete na „katanac“ pa, suštinski, možemo da kažemo da se menja samo dizajn, ali ne i funkcionalnost funkcije.

Pa zašto se onda to menja? Iz Google-a navode da većina korisnika nije shvatila da klik na „katanac“ omogućava prikaz važnih informacija i kontrola, pa smatraju da bi nova ikonica pomogla korisnicima da to lakše primete. Bez obzira na promenu dizajna, korisnici će u adresnom polju i dalje biti obaveštavani kada sajt ne koristi HTTPS konekciju.

Ista promena očekuje i Chrome za Android, dok će u Chrome-u za iOS i iPadOS „katanac“ biti jednostavno uklonjen, pošto u tim verzijama on nije „klikabilan“.

Izvor: ArsTechnica

SBB


Tagovi: , , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.