Google Translate dodaje 110 novih jezika pomoću AI tehnologije

0
42
google-translate-dodaje-110-novih-jezika-pomocu-ai-tehnologije

ePlaneta


PCPress.rs Image

Iako Google Translate nije savršen, i dalje je koristan alat za dobijanje informacija ili vođenje razgovora. Sada se ta opcija proširuje jer Google koristi veštačku inteligenciju (AI) kako bi dodao 110 novih jezika, kao što su kantonski, pandžapski (Shahmukhi) i NKo. Otprilike četvrtina novih jezika dolazi iz Afrike, a Google tvrdi da svi zajedno predstavljaju 614 miliona govornika — oko osam posto svetske populacije.

PCPress.rs Image

Širenje podrške za jezike

Google pripisuje zasluge svom LLM, PaLM 2, kao “ključnom delu slagalice,” koji pomaže Translate-u da efikasnije uči jezike koji su blisko povezani jedni s drugima, uključujući jezike bliske hindiju, kao što su Awadhi i Marwadi, i francuske kreole poput kreola Sejšela i kreola Mauricijusa. Isaac Caswell, viši softverski inženjer Google Translate-a, dodaje: “Kako tehnologija napreduje i kako nastavljamo da sarađujemo sa stručnim lingvistima i izvornim govornicima, podržaćemo još više jezičkih varijacija i pravopisnih konvencija tokom vremena.”

Google Translate je dobio poslednji veliki priliv jezika u maju 2022. godine uz pomoć Zero-Shot Machine Translation. Zero-Shot omogućava modelu da nauči novi jezik iako ne pregleda primere. Kasnije te godine, Google je najavio Inicijativu za 1.000 jezika, koja ima za cilj stvaranje AI modela koji mogu podržati — pogađate — 1.000 najčešćih jezika koji se govore širom sveta.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.