Google pretraga će prestati da vam govori kada je Snupi ubio Ejba Linkolna

0
33

Tim koji stoji iza Google pretrage prilagođava istaknute isečke (featured snippets) — tekstualne okvire koji ponekad šire lažne informacije dok pokušavaju da ponude pomoć.

Google

Ponekad isečci pretrage pokušavaju da budu previše korisni

Kompanija je najavila ažuriranje koje bi trebalo da učini odgovore preciznijim i izbegne problem lažnih premisa ili pitanja na koja nijedan konačan odgovor ne bi imao smisla. Uparen je sa proširenjem Google-ove “about this result” opcije i upozorenjima za praznine u podacima niskog kvaliteta, kao i novim partnerstvom u vezi sa planovima časova informatičke pismenosti za učenike srednjih škola. Isečci se pojavljuju u mnogim pretragama, ali pošto se čini da direktno odgovaraju na pitanja citiranjem stranica, mogu imati negativan efekat na način na koji to ne čine standardni odgovori na upite.

U prezentaciji novinarima, Google je ponudio neke primere ovih problema i kako pokušava da ih reši. Kada tražite koliko dugo svetlosti treba da stigne od Sunca do Zemlje, na primer, Google je u jednom trenutku ponudio isečak koji je umesto toga istakao rastojanje od Plutona. Rešenje, prema rečima potpredsednika pretrage Pandu Nayaka, leži u pronalaženju konsenzusa: činjenica koje se poklapaju u više najboljih rezultata pretrage. U razgovoru sa novinarima, Nayak je pojasnio da ova provera konsenzusa potiče sa stranica koje je Google već označio kao visokokvalitetne.

„Ne utvrđuje da je nešto verodostojno, već samo gleda izvan najboljih rezultata“, kaže Nayak. Gledajući nekoliko stranica kojima Google već veruje, a zatim pokušavajući da pronađe zajedničke karakteristike, nada se da će izbeći isticanje pogrešnih detalja. Poseban problem je problem „lažne premise“, fenomen u kojem Google pokušava da bude previše od pomoći sa isečcima. Godinama, ako ste uneli sugestivno pitanje o nečemu što se nikada nije dogodilo, Google je često nudio isečke koji izgleda da potvrđuju njegovu činjeničnost, izvlačeći fragmente teksta van konteksta sa polu-povezane stranice. Primer tima za pretragu je, na primer, „Kada je Snupi ubio Abrahama Linkolna“, koji je u jednom trenutku ponudio datum Linkolnove smrti u fragmentu.

Google ove slučajeve naziva „ne baš uobičajenim“, ali kaže da je obučavao svoje sisteme da postanu bolji u otkrivanju istih i da uopšte ne nudi istaknuti isečak, i kaže da je smanjio učestalost ovih neprikladnih pojava za 40 procenata. Ovo ne mora nužno da reši svaki problem sa isečcima, ali cilj je da se isečci ređe kvare i poveća poverenje u rezultate pretrage, nešto što je naglašeno drugim Google-ovim promenama. Otprilike godinu dana Google postavlja upozorenja iznad nepouzdanih rezultata pretrage koji se mogu desiti u situacijama vanrednih vesti. Sada ih proširuje na opštije situacije, u kojima utvrđuje da nema visokokvalitetnih rezultata za pretragu, dodajući savet pre nego što dozvoli ljudima da pomeraju stranicu nadole da vide rezultate. Ne sprečava nikoga da vidi sadržaj, ali idealno pomaže u upravljanju očekivanjima o pouzdanosti informacija. Google takođe proširuje „About this page“, što vam omogućava da vidite detalje o veb lokaciji sa koje dolazi dati rezultat.

Izvor: Theverge

The post Google pretraga će prestati da vam govori kada je Snupi ubio Ejba Linkolna first appeared on PC Press.Original Article