Google predstavio striming servis Stadia i Google kontroler

Nakon nedelju dana nagađanja, curenja i glasina, danas je konačno došao taj dan kada smo imali prilike da vidimo šta je to Google želeo da nam predstavi novo u svetu gejminga, na njihovoj GDC prezentaciji.

Iako su postojale šanse da to možda bude konzola, na kraju je ipak bila ona realnija opcija – striming servis igara, koji nosi naziv Stadia, ali zajedno sa njim je prikazan i Google kontroler, o čijem smo patentu pričali ranije.

Ukoliko niste upoznati sa cloud streamingom igara, u pitanju je servis gde jake mašine na udaljenim serverima pokreću zahtevne igre na vrhunskim podešavanjima, a ka vama šalju video te igre nazad, dok istovremeno serveru šalju komande koje zadajete. Ovako se premošćava potreba za jakim računarom kod kuće i potrebno je “samo” da imate dovoljno brz internet kako bi video dolazio bez latencije i naravno bar toliko jak uređaj da može da pokreće video u HD/4K rezoluciji. Sve ostalo je na računarima sa servera koji renderuju igru i šalju video ka vama.

Iako ovo na papiru deluje lepo, još uvek niko nije uspeo da ovo dovede na savršeni nivo, gde je naravno najveći problem i dalje latencija videa zbog sporih/nestabilnih interneta, ali ako neko ima resurse da to reši, onda je to svakako Gugl.

Upravo to kaže i glavni inženjer projekta, Mažd Bakar, koji kaže da Google ima ogromne data centre sa preko 7 500 čvorišta i razgranatom mrežom optičkih kablova ispod mora, te da su sklopili partnerstvo sa AMD, kako bi napravili specijalni hardver specifično za ove svrhe, ali i sa Unity i Unreal pogonima, kako bi igre bile maksimalno prilagođene potrebama servisa.

Najavljena je i prva igra koja stiže na servis, to će biti Doom Eternal, koji će raditi u 60 frejma i 4k rezoluciji.

Moto projekta je “gejming za sve i svuda”, a ukoliko vas interesuje celokupna prezentacija, ispod možete gledati oko 80 minuta iste.

Original Article