Google predstavio AI robote za inspekciju usjeva

0
28

Googleova ili Alphabetova istraživačka grupa X – The Moonshot Factory, predstavila je prve prototipe robota koji se razvijaju u okviru projekta, odnosno novoosnovane tvrtke pod nazivom Mineral. Roboti se razvijaju specijalno za autonomni nadzor usjeva na poljoprivrednim zemljištima, kako bi poljoprivrednicima pomogli u uzgoju različitih kultura.

Roboti su opremljeni brojnim senzorima, kamerama različitih valnih dužina svjetlosti i umjetnom inteligencijom, pa prema riječima Googlea, "dok poljoprivrednici mogu imati informacije o sadržaju tla ili vremenu, robot je dizajniran da vidi kako biljke zapravo rastu i reagiraju na svoj okoliš".

Mada su roboti tek sada predstavljeni, Mineral kaže da su prototipi tijekom proteklih nekoliko godina vozili na poljima jagoda u Kaliforniji i poljima soje u Illinoisu, prikupljajući slike u visokoj kvaliteti za svaku biljku te brojeći i klasificirajući svaku bobicu i svako zrno uroda.

Pored doslovnog brojanja zrnja, buggy može bilježiti i podatke poput visine biljke, površine lišća i veličine ploda, a svi ti podaci su uključeni u sustav strojnog učenja kako bi se pokušalo uočiti obrasce i dobiti uvide korisne poljoprivrednicima. Roboti se kreću na električni pogon, a baterije se mogu napajati putem sunčevih ploča.

Nadalje, roboti su utrenirani da uočavaju i broje razne nametnike, bube, puževe, a AI prema tome može preporučiti mjere zaštite poput ograđivanja ili korištenja sredstava za tretiranje poljoprivrednih površina.

Mineral navodi da već surađuje s poljoprivrednim farmama u Argentini, Kanadi, Južnoj Africi i SAD-u, no zasad još nije poznato kada bi se roboti mogli lansirati na tržište kao komercijalni proizvod. Možda bi mogli poslati kojeg u Slavoniju.

Original Article