Google pozajmljuje tehnologiju iz Androida kako bi unapredio ChromeOS

0
41
google-pozajmljuje-tehnologiju-iz-androida-kako-bi-unapredio-chromeos

Googleov tim za ChromeOS je počeo da pozajmljuje iz tehnološkog steka Androida kako bi brže inovirao, smanjio opterećenje održavanja više operativnih sistema i poboljšao interoperabilnost uređaja u suočavanju sa promenljivim kernelima dobavljača.

PCPress.rs Image

Delovi Android tehnološkog steka zamenjuju osnovne komponente operativnog sistema za laptop računare

Prajakta Gudadhe, viši direktor inženjeringa, i Alexander Kuscher, viši direktor upravljanja proizvodima za ChromeOS, najavili su tehničku tranziciju, koja je u toku barem od februara, u blog postu 12. juna.

“Donošenje Android-tehnološkog steka u ChromeOS omogućiće nam da ubrzamo tempo AI inovacija u osnovi ChromeOS-a, pojednostavimo inženjerske napore i pomognemo različitim uređajima poput telefona i dodataka da bolje funkcionišu zajedno sa Chromebook računarima,” rekli su Gudadhe i Kuscher. “Istovremeno, nastavićemo da pružamo neuporedivu sigurnost, dosledan izgled i osećaj, i opsežne mogućnosti upravljanja koje korisnici, preduzeća i škole vole kod ChromeOS-a.”

Google duo je rekao da korisnici ChromeOS uređaja neće videti promene neko vreme i obećali su neprimetnu tranziciju kada Android tehnologija preuzme. Tehničke promene se dešavaju na nivou koji krajnji korisnici verovatno neće primetiti, osim posledica poput bržeg uparivanja uređaja, većeg uspeha uparivanja i boljeg uspeha ponovnog povezivanja – sve što je Google rekao da je video u internim testovima. Početna faza prepravke sistema započela je 2021. godine i naziva se Project Floss. Ona uključuje primenu Fluoride, Androidovog Bluetooth staka, na ChromeOS kao zamenu za BlueZ, Linux Bluetooth stack.

Metafore o dentalnoj higijeni u Googleu nisu samo za kodna imena projekata bežičnog umrežavanja; one takođe služe za objašnjenje ciljeva upravljanja proizvodima – saosnivač i bivši izvršni direktor Googlea Larry Page rekao da Google teži “stvaranju usluga koje ljudi u svetu koriste dva puta dnevno, kao četkicu za zube.”

Kako je navedeno u tehničkom blog postu kvarteta ChromeOS stručnjaka – menadžera proizvoda Rusa Lindsaya, softverskog inženjera Abhisheka Pandit-Subedija, višeg inženjera softverskog osoblja Alaina Michauda, i tehničkog program menadžera Loica Wei Yu Nenga – Project Floss ima za cilj da smanji inženjerski napor, objedini Googleove inženjerske napore u jedinstven stack i smanji fragmentaciju u ekosistemu.

Relativna novina ChromeOS-a znači da proizvođači perifernih uređaja nisu tako dobri u testiranju interoperabilnosti i validaciji. A sa varijacijama kernela proizvoda koje se javljaju, održavanje interoperabilnosti na ChromeOS platformi može biti izazovno.

Pored bolje kompatibilnosti, očekuje se da će Project Floss poboljšati sigurnost, delimično zato što je napisan u Rustu i zato što dodiruje manje Linux kernela nego BlueZ.

“Implementacija Bluetooth-a je potpuno sadržana u Floss daemon-u,” objasnio je Lindsay i ekipa. “Floss daemon je sandboxovan u userspace koristeći minijail kako bi se smanjile njegove dozvole na minimum potreban za Bluetooth operaciju, što znatno poboljšava sigurnost sistema.”

Google kaže da će tranzicija pomoći u isporuci AI alata i funkcija preko desktop i mobilnih uređaja, kao što je prikazano u najavi Chromebooka u maju. Tehničke promene staka koje će to omogućiti, međutim, nisu specificirane.

Portparol Googlea je rekao da je još uvek rano reći koji će drugi Android okviri biti prilagođeni ChromeOS-u, ali je naveo uvođenje AI pozadina u Pixel 8 telefonu prošle jeseni kao primer onoga što kompanija želi da olakša u ChromeOS-u. Rečeno je da je tim za ChromeOS u suštini kreirao sopstvenu implementaciju AI pozadina u Chrome 125, i da bi se neki od redundantnih inženjerskih napora mogli izbeći sa većim preklapanjem tehnološkog staka.

Izvor: Theregister

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.